Se tallene: Så populære er elbilerne lige nu

Det nye år byder også på andre takter i bilsalget. Her trækker elbilerne nu for anden måned i træk fra plug-in hybriderne

Det nye år byder også på andre takter i bilsalget. Her trækker elbilerne nu for anden måned i træk fra plug-in-hybriderne.

I fjor havde begge elektrificerede biltyper vind i sejlene, hvor plug-in hybriderne især havde en hektisk slutspurt i december, før et nedslag i afgiften blev reduceret.

Grafik:

Resultaterne viste sig klart i salgstallene for såvel januar og nu altså februar, hvor elbilerne fylder fortsat mere. Her blev der i sidste måned på landsplan indregistreret godt 1720 elbiler og cirka 1360 opladningshybrider. Selv om forskellen er beskeden, er tendensen klar.

Samlet kom der nummerplader på omkring 10.200 biler, hvilket er en lille stigning i forhold til februar i fjor, som dog var coronaramt, og væsentlig mere end årets første måned, der var den sløveste januar i flere årtier.

Den populære danskermodel, Citroën C3, blev den mest solgte bil i februar, fulgt af Peugeot 208. Foto. Foto: Christian Schacht <i>Christian Schacht</i>

Den populære danskermodel, Citroën C3, blev den mest solgte bil i februar, fulgt af Peugeot 208. Foto. Foto: Christian Schacht Christian Schacht

Klassisk dominans

I februar dominerede klassiske bestsellere som Citroën C3 og Peugeot 208 i toppen af salgslisten for hele landet med henholdsvis 375 og 345 biler. Nummer tre blev overraskende den forholdsvis nye elektriske Tesla Model Y på en tredjeplads med 223 biler, der viser, at den amerikanske producent har fået mange ordrer i hus. Tesla plejer ellers normalt at have de største leverancer ved kvartalsafslutningerne.

Tesla Model Y var den klart mest solgte elbil i sidste måned. Den var med til at løfte det samlede elektriske salg. Foto: Christian Schacht Foto: Christian Schacht <i>Christian Schacht</i>

Tesla Model Y var den klart mest solgte elbil i sidste måned. Den var med til at løfte det samlede elektriske salg. Foto: Christian Schacht Foto: Christian Schacht Christian Schacht

På listen finder vi også en model som Volvo XC40 – med den elektriske Recharge-model – og Audi Q4 e-tron placeret.

I tørre tal udgjorde elbilerne i februar 2021 kun i underkanten af fire pct. af det samlede salg, mens de i år tegnede sig for små 17 pct. Plug-in hybriderne er i samme luftlag. For disses vedkommende er det dog kun den tidligere topsælger, Ford Kuga Plug-in Hybrid, der er nu placeret blandt de 20 mest solgte.

Ford Kuga Plug-in Hybrid blev den mest solgte opladningshybrid den forgange måned, hvor den type biler igen tabte terræn. Foto: Christian Schacht <i>Christian Schacht</i>

Ford Kuga Plug-in Hybrid blev den mest solgte opladningshybrid den forgange måned, hvor den type biler igen tabte terræn. Foto: Christian Schacht Christian Schacht

Mads Rørvig, som er adm. direktør i De Danske Bilimportører, ser en tendens.

- Det er tydeligt, at afgiftsstigningen på plugin-hybridbilerne til nytår har haft effekt og virker efter hensigten. Vi vurderer, at det grønne bilsalg i 2022 vil være stærkt domineret af elbiler, der i årets første to måneder viser gode takter, siger Mads Rørvig.

Grafik:

Lange leveringstider

Han konstaterer dog også, at lange leveringstider er en sten i skoen, og hindrer, at alle de biler, der reelt kan sælges, kommer ud til bilkøberne som normalt.

- Der er fortsat stor efterspørgsel efter elektriske biler hos landets bilforhandlere. Dog er der stadig markante udfordringer med komponentmangel hos de fleste bilproducenter, hvilket lægger en dæmper på det antal biler, vi kan levere. Andelen af solgte grønne biler er således højere end vores indregistreringstal umiddelbart viser, siger Mads Rørvig.

Han forudser, at krigen i Ukraine kan påvirke bilindustrien i Europa, da fabrikker i landet er underleverandør til dele af bilindustrien.

- Komponentmanglen hos bilproducenterne kan blive yderligere forværret af den ulykkelige konflikt i Ukraine, da dele af bilproduktionen i Europa er afhængige af underleverandører og arbejdskraft fra herfra. Samtidig kan vi forvente et generelt fald i efterspørgslen grundet konflikten, lyder det fra Mads Rørvig.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.