Slip vanetænkning - nu skal vi i mål

OMSTILLING:En af erhvervslivets store udfordringer er som bekendt mangel på arbejdskraft.
Den stigende efterspørgsel efter ingeniører harmonerer meget dårligt med Danmarks ambitioner om at gennemføre en grøn omstilling inden for en overskuelig årrække.
Ifølge Ingeniørforeningen (IDA) vil fremtidens grønne arbejdsmarked skabe yderligere 20.000 grønne stillinger inden 2030 – heriblandt til en lang række ingeniører. Og hvor skal de komme fra?
Der skal tages affære, hvis de mange grønne muligheder ikke skal følge indlandsisens triste eksempel og smelte væk mellem hænderne på os.
Og her er arbejdsgiverne nødt til at løsne op for den traditionelle tankegang, hvor der er en tendens til at rekruttere den samme type ingeniører, som man altid har ansat.
De skal i langt højere grad have is i maven og rette blikket mod de mange nye former for ingeniører, der findes på arbejdsmarkedet.
Tværfaglige ingeniører, hvor en holistisk samfundsforståelse og et stærkt bæredygtighedsperspektiv er en integreret del af fagligheden. Ingeniører fra nyere uddannelser, som stadig er ved at etablere sig blandt aftagerne.
Den grønne omstilling har nemlig brug for mange forskellige typer. Herunder i høj grad ingeniører, der qua deres forskellige perspektiver og en øget grad af tværfaglighed kan hjælpe organisationer med at tænke ud af boksen og løse komplekse problemstillinger - f.eks. for at føre os mod en mere bæredygtig fremtid.
Det giver sig selv, at vi ikke skal undvære de klassiske ingeniører. Naturligvis ikke. De er en uundværlig kapacitet i vores samfund i indsatsen for grøn omstilling.
Men hvis vi sætter de klassiske ingeniører sammen med nogle af de nye typer, opstår der kreativitet, og der opstår synergier.
Der kommer nye perspektiver på de problemstillinger, der arbejdes med, og som man måske har håndteret på en bestemt måde i mange år.
Som situationen er i dag, kan ingen tillade sig at tænke for snævert.
Vi skal sikre, at vi får åbnet de nye døre, der står på klem. Og vi ved det godt: Det er ikke nødvendigvis nemme døre at åbne, fordi det koster investering.
Det kræver mod, og det kræver måske en ekstra indsats i begyndelsen. Men man vinder på den lange bane. Og fra vores side af bordet ser vi tydelige resultater: Når virksomhederne først har åbnet døren for de nye typer af ingeniører, så lukker de endnu flere ind. Det taler for sig selv.
Som situationen er i dag, kan ingen tillade sig at tænke for snævert. Vi skal sikre, at vi får åbnet de nye døre, der står på klem
Fakta: - I Danmark har vi i dag ca. 91.500 diplom-, akademi-, teknikum- og civilingeniører samt tekniske ph.d.er. (Kilde: Danmarks Statistik, Forskeradgang og IDA)
- I 2030 kommer vi til at mangle 13.000 kandidater inden for ingeniør, teknik og IT (Kilde: Engineer the Future)
- Man kan læse til ingeniør i 11 forskellige byer i Danmark (Kilde: Engineer the Future)
- På Aalborg Universitet finder man en række yngre og mere tværfaglige uddannelser som fx ingeniør i Bæredygtig Byudvikling og ingeniør i Bæredygtigt Design, som er oprettet efter 2012
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.