Otte jyske og fynske spillesteder kan have deltaget i ulovligt kartel: Trist og desperat
Otte spillesteder mistænkes for siden 2015 at have indgået i et ulovligt kartel, hvor de har aftalt priser på kendte danske kunstnere

Spillestedet Tobakken i Esbjerg har været hårdt ramt af økonomiske problemer. I forbindelse med oprydningen har man fundet tegn på ulovlige prisaftaler med andre spillesteder. Foto: Jens Christian Top/Ritzau Scanpix
DANMARK:Jyske og fynske spillesteder kan i årevis have snydt kunstnere for hundredtusindvis af kroner med ulovlige prisaftaler.
Over for JydskeVestkysten er spillestedet Tobakken i Esbjerg gået til bekendelse og har fortalt om koordinering af kunstner-honorarer med andre spillesteder i landet om navne som Tessa, Saveus, Jung, Folkeklubben, MC Einar, Tim Christensen og nu afdøde Hugo Helmig.
Derudover skal spillestederne også have udvekslet priser på billetter.
Det skriver JydskeVestkysten, der har fået indblik i en korrespondance mellem Tobakken og det kommunalt ejede spillested Godset i Kolding.
Via en såkaldt erfa-gruppe bestående af spillesteder i Jylland og på Fyn er der tilsyneladende blevet aflagt en såkaldt "musketér-ed" i forhold til, hvad den pågældende kunstner skal tilbydes, og man har koordineret priser på konkrete kunstnere - korrespondancerne strækker sig tilbage til 2015.
Avisen har forelagt sagen for professor Bent Ole Gram Mortensen fra Juridisk Institut på SDU, der finder den ret bekymrende. Det samme gør Esbjerg Kommune, der har kendt til sagen i et par måneder.
- Vi har fået en advokat-vurdering, og advokatens konklusion lød, at der var risiko for, at erfa-gruppen kunne ses som et decideret kartel og dermed et brud på Konkurrenceloven. Advokaten anbefalede, at Tobakken stoppede aktiviteten med det samme og omgående trak sig fra gruppen, forklarer Ronnie Hansen, der er kulturekspert og har været hyret ind til at rydde op i papirarbejdet på det økonomisk kriseramte Tobakken, til JydskeVestkysten.
Det var også ham, der fandt de over 1.000 mails i erfa-gruppen og meldte det til Esbjerg Kommune.
Det er ikke offentliggjort, hvem de øvrige spillesteder i Jylland er.
Tegn på desperation
Et af de nordjyske spillesteder, hvor flere af de omtalte kunstnere er blevet booket, er Musikkens Hus i Aalborg.
Her har Silas Bjerregaard, der står for den rytmiske booking, aldrig hørt om et kartel.
- Jeg var ikke bevidst om, at det foregik. Vi er en lille branche, så vi snakker sammen om generelle forhold i branchen, men at decideret aftale priser er konkurrenceforvridende, så det gør vi selvfølgelig ikke, siger Silas Bjerregaard, der finder det trist, hvis det finder sted.
- Der er jo nok en grund til det, hvis det sker, det er en branche i krise. Det virker som en desperat måde at kompensere for faldende billetsalg på. Men der er jo måder, man kan forhandle på, som er mere gennemsigtige. Og hvis en kunstner er for dyr, må spillestederne sige nej, og så må kunstneren selv erfare det og indrette sin pris derefter, siger bookeren, der selv er musiker ved siden af.
- Det modsatte fjerner det organiske i prisforhandlingen og forhindrer kunstnerne i at operere på frie markedsvilkår, siger han.
Aftale af priser er ulovligt
- Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er det lovligt, at en virksomhed orienterer sig om markedet og konkurrenternes priser - eksempelvis ved at gå rundt til andre butikker og se, hvad de tager for varerne.
- Det er derimod ikke lovligt, hvis en virksomhed og dens konkurrenter udveksler oplysninger om deres priser. Det er en alvorlig overtrædelse af konkurrenceloven, som kan blive straffet med bøde eller – i grovere tilfælde – med fængsel.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.