Stor ros til politiet

LEDER:Tre dræbte. Fire sårede, heraf tre alvorligt sårede.

Det lyder som noget, vi har hørt alt, alt, alt for mange gange fra andre steder i verden - typisk i USA, hvor masseskyderier er en sørgelig del af hverdagen - men her slår tragedien lige ned i det ellers som oftest yderst idylliske Danmark. Lige oven på Roskilde Festival-hyggen, lige efter den første danske Tour de France-eufori og lige midt i forventningerne til en stort anlagt koncert i Royal Arena på Amager.

Kontrasten kan næsten ikke blive større. Og mere rædselsvækkende.

En 22-årig mand - en "etnisk dansker", som han er blevet omtalt - uden lovlig adgang til en ellers lovlig baneriffel har sluppet vilkårlig død og ødelæggelse løs i det gigantiske indkøbscenter Field's på Amager. Med alt, hvad det helt automatisk har skabt af rædsel og panik. Men også bemærkelsesværdigt heltemodige situationer som den med familiefaderen, der har haft åndsnærværelse nok til at optage den riffelbevæbnede mand på sin mobiltelefon, så politiet i det mindste har noget at gå efter i det efterfølgende efterforsknings- og opklaringsarbejde - uden tanke hos familiefaderen om, hvorvidt han mon selv ville overleve.

Her er det værd at rose Københavns Politi for at have anholdt den formodede gerningsmand allerede 12 minutter efter, at han har løsnet det første skud. Tanken om konsekvenserne at have ham på fri fod i længere tid er næsten ikke til at bære.

Stor ros fortjener også chefpolitiinspektør i Københavns Politi, Søren Thomassen, for den måde, han har håndteret pressemøderne på - kort, præcist, fyndigt og myndigt. Informativt - men også med meget præcis bevidsthed om, hvad der kan kommunikeres ud her og nu, og hvad der godt kan eller skal vente til senere.

Mindst lige så stor ros fortjener de mange foreninger og organisationer, der nærmest har stået i kø for at hjælpe personer med et helt åbenlyst behov for at få talt ud, hvad der er sket, og hvad de har oplevet - og rørende har det været at følge, hvor mange private der har været parate til at åbne deres hjem i nærheden af Field's for dem, der måtte have brug for et tilflugtssted. Tal lige om køligt egoist- og sig-selv-nok-samfund igen. Vi hjælper gerne hinanden, når det virkelig gælder.

Til gengæld går det bare ikke an, at der - endnu engang - går ild i de såkaldte sociale netværk, hvor faktuelle kendsgerninger bliver ikke bare byttet væk, men kommer til at stå i skyggen af vilde gætterier og helt tilfældige fornemmelser, som kun kan skabe støj - og smøre angst oven på den angst, der var der i forvejen.

Man skal ikke kaste sig ud i at gætte på alle mulige mere eller mindre fantasifulde motiver, ligesom man ikke ukritisk skal videregive antallet af dræbte, sårede og tilskadekomne ud fra, hvad man tilfældigvis mener at have hørt. 

Man kan også godt kritisere visse medier for at have været for ivrige efter at interviewe øjenvidner, der på ingen måde har nået at fordøje de aldeles rædselsvækkende hændelser, men skal man her påmontere de bare lidt mere positive eller forstående briller, må det handle om, at vi heldigvis på nogle punkter er behageligt uforberedte på den slags. Det havde været frygteligt, hvis det var endnu en rutineopgave. Den professionelle håndtering af det uventede - og aldeles rædselsfulde - overlader vi trygt til først og fremmest politi og beredskab.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.