Ukrainere får tilbudt vaccination: Så mange var vaccineret, inden krigen brød ud

Pop-up-vaccinationer kan komme på tale, når man får overblik over hvor mange ukrainske flygtninge, der er kommet til Nordjylland, og hvor de har slået sig ned

Danmark sendte sidste år 500.000 doser af den kasserede vaccine Astra Zeneca til Ukraine, der har Europas laveste vaccine-tilslutning. Nu kan flygtninge blive vaccineret i Danmark. Arkivfoto: Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Danmark sendte sidste år 500.000 doser af den kasserede vaccine Astra Zeneca til Ukraine, der har Europas laveste vaccine-tilslutning. Nu kan flygtninge blive vaccineret i Danmark. Arkivfoto: Lars Pauli Foto: Lars Pauli

NORDJYLLAND:Selvom ukrainere lige nu har langt større bekymringer end covid-19, vil der blive gjort en indsats for at tilbyde vaccination af de ukrainske flygtninge i Danmark, der ikke er vaccineret i deres hjemland. Landet havde den laveste vaccinetilslutning i Europa, opgjort inden krigen brød ud..

- Vi skal være forberedt på, at der kan komme mange hertil, og at der i den forbindelse kan blive behov for ekstra vaccine-kapacitet, siger Anders Cinicola, chefkonsulent i Region Nordjyllands afdeling for Sundhedsplanlægning.

Indtil videre kan ukrainske flygtninge, ligesom alle andre udlændinge i Danmark uden sundhedskort, blive vaccineret, hvis de lever op til en række krav. De skal have været i landet i 14 dage, de skal forvente at blive her i mindst 30 dage, og de må ikke være kommet alene med det formål at blive vaccineret. Hvis de lever op til de betingelser, kan de ansøge om vaccination via et skema på regionens hjemmeside

Først når særloven for ukrainske flygtninge træder i kraft, kan de blive vaccineret uden forbehold.

Astra Zeneca til Ukraine

Over 80 procent af danskerne er nu vaccineret mod covid-19, og der bliver skruet kraftigt ned for antallet af vaccinationssteder. Da krigen brød ud i Ukraine var kun 34 procent af landets befolkning vaccineret. Det er den laveste tilslutning i Europa ifølge OECD.

Dagen før Ruslands invasion af Ukraine viste en opgørelse at 15 millioner af de godt 44 millioner ukrainere var vaccineret med to stik. På det tidspunkt konstaterede man en klar dominans af omikon-varianten, altså den samme variant som har ramt flere hundrede tusinde danskere de seneste måneder.

I august 2021 donerede Danmark 500.000 doser Astra Zeneca til Ukraine, der var i bekneb for vacciner. De danske sundhedsmyndigheder havde droppet den vaccinetype i det danske vaccinationsprogram, på grund af en lille risiko alvorlige blodpropper. Danmark havde mulighed for ret hurtigt at få leveret andre vaccinetyper, derfor ville man ikke løbe risikoen. Efter en vaccination med Astra Zeneca blev 140.000 danskere tilbudt 2. stik med vaccinen fra Pfizer.

I Ukraine tog man med taknemlighed imod Astra Zeneca-overskuddet fra Danmark. Også Israel, Litauen og Polen sendte meget store partier Astra Zeneca til landet, der desuden har benyttet Pfizer, Moderna, og covid-vaccine fra kinesiske Sinovac.

Ukraine har ikke haft samme udbyggede testsystem som i Danmark og derfor har langt flere været smittet end de godt 5 millioner, der hidtil er registreret. Der er opført 112.000 covid-relaterede dødsfald i landet.

Kender ikke behovet

Region Nordjyllands vaccinestab har under hele corona-forløbet været gearet til løbende at op- og nedjustere vaccinationstilbuddet efter behov. Hvis der er stor interesse for vaccination blandt de ukrainske flygtninge, kan det komme på tale at rykke ud for at tilbyde vaccination der, hvor de har slået sig ned.

Men først skal man have overblik over hvor mange ukrainere, der er kommet til Nordjylland, og hvor de opholder sig.

- Det er afgørende for, at vi kan gøre tilbuddet bliver så tilgængeligt som muligt, evt. ved oprettelse af pop-up-vaccinationssteder i lokalområderne, siger Anders Cinicola.

Det kan også komme på tale at regionen, f.eks via sociale medier opfordrer danskere, der har kontakt til ukrainske flygtninge, om at informere dem om muligheden for at blive vaccineret.

- Men vi har endnu ikke en plan på plads, for vi kender ikke behovet, lyder det fra Anders Cinocola.

Ukendt antal

Lige nu har man intet sted i landet overblik over hvor mange ukrainere, der har søgt tilflugt i Danmark, som følge af krigen i deres hjemland. Nogle er kommet på egen hånd og indkvarteret privat, andre kommer med hjælp fra private og organisationer, der står for indkvartering. En del opholder sig i Danmark på turistvisum, mens andre har søgt asyl.

I Vesthimmerlands Kommune, hvor mange ukrainere i forvejen arbejder i landbrug, har man kendskab til 200 flygtninge fra Ukraine. Men tallet kan være mange gange større, fordi et ukendt antal er indkvarteret, uden at det er registreret.

Alle kommuner afventer den endelige vedtagelsen af særloven, der skal sikre ukrainske flygtninge opholdstilladelse i to år samt adgang til velfærdsydelser, job og uddannelse. Der er flertal i folketinget for særloven, der ventes endeligt vedtaget i denne uge.

Når loven er på plads, vil man opfordre alle ukrainere til at lade sig registrere i de kommuner, hvor de opholder sig, og dermed få fri adgang til såvel vaccinationer som andre sundhedstilbud.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Topchef færdig
Luk