Ung kvinde dømt for brandstiftelse: Derfor jublede hun

Kvinden dømmes efter straffelovens mildeste paragraf om brandstiftelse - og slipper for at blive udvist seks år til Iran

En 23-årig kvinde, som forårsagede en brand i en lejlighed i Hobros gågade i december 2020, slipper for at blive udvist af Danmark. Arkivfoto: Martin Damgård

En 23-årig kvinde, som forårsagede en brand i en lejlighed i Hobros gågade i december 2020, slipper for at blive udvist af Danmark. Arkivfoto: Martin Damgård

En 23-årig kvinde var synligt glad og lettet, da retten i Aalborg tirsdag formiddag afsagde dom i en sag om brand i en lejlighed i gågaden i Hobro. Kvinden har været tiltalt efter straffelovens paragraf 181 for at forårsage branden ved tankeløst at kaste en joint i sin eks-kærestes seng.

En enig domsmandsret frifandt kvinden for udvisning af Danmark i seks år, sådan som anklagemyndigheden ellers havde rejst påstand om - og dømte hende efter straffelovens mildeste paragraf om brandstiftelse, 182, uagtsom brandstiftelse, der ikke giver hjemmel til udvisning.

- Jeg skal forstå det rigtigt - jeg bliver ikke udvist? spurgte kvinden, der strålede af glæde, da det gik op for hende at ja, sådan forholdt det sig.

Kvinden har ingen familiemæssige relationer til sit hjemland, Iran, har boet her i landet siden hun var et år gammel og føler sig dansk.

- (Tiltaltes) formål var at ryge jointen, ikke at smide den. At hun handlede, som hun gjorde, var ikke udtryk for en mulig accept af, at der ville opstå ildebrand, sagde dommer Ole Høyer, som samtidig slog fast, at handlingen med sikkerhed var uagtsom.

Kvinden var psykotisk i gerningsøjeblikket og har været varetægtsfængslet i surrogat på psykiatrisk afdeling, siden hun blev anholdt i forbindelse med branden i lejligheden i Hobros gågade i december 2020.

Hun kunne forlade retten i Aalborg som en fri kvinde. Dommen indebærer, at hun skal modtage ambulant behandling i psykiatrien, og at hun skal være i løbende kontakt med Kriminalforsorgen. "Juhu!" udbrød hun, da dommeren fortalte hende, at hun er løsladt.

Intet motiv til påsat brand

Kvindens forsvarer, advokat Stephan Muurholm, gik efter at få sin 23-årige klient frifundet - alternativt dømt efter straffelovens mildeste paragraf om brandstiftelse,182, ”betydelig grad af uagtsomhed”. Og netop denne milde paragraf endte retten jo med at dømme kvinden efter.

- Hun har ikke noget motiv for at påsætte en brand, og forholdet til (eks-kæresten) er godt. Man kravler ikke tilbage i en lejlighed, hvis man ved, der er brand. Det er ikke dokumenteret, at der er det fornødne forsæt til at dømme efter 181, mente Stephan Muurholm.

- Det drejer sig om, at hun i en oprevet stemning smider en cigaret, og at der er en række uheldige omstændigheder.

Forsvareren vendte sig kraftigt imod anklagemyndighedens krav om, at kvinden udvises til sit hjemland, Iran, i seks år.

- Det ville være fuldstændig uproportionalt og have katastrofale følger, hvis hun bliver udvist, sagde han i retten.

- Hun er velintegreret, har ingen kontakt til Iran og ingen familiemæssige relationer i hjemlandet. Hun har gennemført dansk skolegang, har kun haft danske kærester, og har ingen sproglige færdigheder til at gebærde sig i hjemlandet.

Udvisning finder sted ud fra en konkret vurdering. Det er en kan-bestemmelse, ikke en skal-bestemmelse, mindede forsvareren om.

Udvisning kan ske, når forbrydelsen er grov og planlagt, har bragt andre mennesker i fare, og når den tiltalte har tidligere domme bag sig, nævnte Stephan Muurholm.

Hun må have indset det

Anklagemyndigheden slog på, at den 23-årige kvinde måtte have ”indset og accepteret” at der var mulighed for, at en brand kunne opstå i lejligheden.

I jurasprog hedder det ”dolus eventualis” - populært sagt: ”ske hvad der vil” - man indser på forhånd følgerne af sin uhensigtsmæssige handling, men gør det alligevel.

- I det sekund, hun smider jointen, indser hun muligheden for og chancen for, at der opstår brand. Hun har ikke haft direkte fortsæt eller gjort det med vilje - men jeg mener alligevel, at hun er skyldig.

- Hun smider jointen fra sig i et soveværelse med brandbart materiale. Der er strenge krav til, at man er nødt til at tænke sig om, sagde anklageren til støtte for sin påstand om, at kvinden skulle domfældes efter paragraf 181.

Anklageren plæderede for udvisning, fordi brandstiftelse er ”ret grov kriminalitet”, der kan give op til seks års fængsel - og med henvisning til, at den 23-årige kvinde ikke har stiftet egen familie i Danmark og hverken er i uddannelse eller i arbejde. Men sådan blev det som bekendt ikke.

Den 23-årige kvinde fik lov at få det sidste ord i retten, før dommeren og de to domsmænd gik i enerum.

- Jeg havde ikke smidt jointen fra mig, hvis jeg havde vidst, at der var en glød i den. Så ville jeg have røget videre på den, fastslog kvinden.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.