Valgguide: Sådan sætter du dit kryds rigtigt

Nej, du må ikke tegne smileys på stemmesedlen :-(

Er du klar til at sætte dit kryds?  Vovserne må dog nøjes med at se på. <i>Arkivfoto: Michael Koch</i>

Er du klar til at sætte dit kryds?  Vovserne må dog nøjes med at se på. Arkivfoto: Michael Koch

NORDJYLLAND:Kl. 8 i morges åbnede valgstederne, og næsten 4,3 millioner borgere kan afgive deres stemme til Folketingsvalget indtil kl. 20 i aften.

Du kan måske blive fristet til at tegne en glad smiley på stemmesedlen, eller sætte dit kryds med glimmertusch - men: Nej, det må du ikke.

For så bliver stemmesedlen ugyldig.

Indenrigs- og Boligministeriet har disse gode råd til, hvordan du afgiver din stemme helt korrekt og dermed får indflydelse på valgresultatet:

Husk valgkort: Når du møder op på valgstedet, skal du aflevere dit valgkort og oplyse din fødselsdato til valglisteføreren. Så bliver du krydset af på valglisten og får udleveret din stemmeseddel. Hvis du ved en fejl har glemt dit valgkort, kan du godt stemme alligevel, hvis du har husket legitimation - for eksempel kørekort, pas eller sundhedskort.

Sæt krydset korrekt: Du går ind i stemmeboksen med din stemmeseddel, og det er her, du skal sætte krydset. Du må kun sætte ét kryds på stemmesedlen, og krydset skal sættes i afkrydsningsrubrikken til venstre for den kandidat eller det parti, du vil stemme på. Du må ikke sætte krydset uden for rubrikken, og du må heller ikke skravere eller fylde den helt ud.

Et kryds kan være et "X" eller et "+". Du må ikke tegne en smiley eller et hjerte, skrive et bogstav eller lave en cirkel.

Hemmelig stemme: I Danmark har vi stemmehemmelighed. Det betyder, at din stemme ikke må kunne genkendes ved optællingen. Derfor er det vigtigt, at din stemmeseddel ikke får et særpræg. Så bliver den nemlig ugyldig og tæller ikke med. Du må derfor heller ikke tegne på stemmesedlen eller skrive navnet på den, du vil stemme på.

Ingen glimmertusch: Når du skal sætte dit kryds på stemmesedlen, kan du bruge det skriveredskab, der i forvejen ligger i stemmeboksen, for eksempel en blyant, rød kuglepen eller lidt tykkere sort pen. 

Du må også gerne tage din egen blyant eller kuglepen med. Men reglen om særpræg betyder, at du ikke må sætte krydset med en særlig genkendelig pen, for eksempel en glimmertusch.

Ny stemmeseddel: Hvis du skriver forkert eller kommer til at rive stemmesedlen i stykker, kan du få en ny stemmeseddel af en valgstyrer eller tilforordnet vælger uden for stemmeboksen. Men kun, hvis du ikke allerede har lagt stemmesedlen i stemmekassen.

Når du har sat krydset på din stemmeseddel, folder du stemmesedlen sammen, så man ikke kan se dit kryds. Så går du ud af stemmeboksen og putter stemmesedlen i stemmekassen.

Blank stemmeseddel: Du kan også stemme blankt, hvis du ikke ønsker at stemme på nogen af de kandidater eller partier, der står på stemmesedlen. Så skal du blot putte stemmesedlen i stemmekassen uden at udfylde den. Dermed bliver stemmen ugyldig, men den vil stadig tælle med i det samlede antal afgivne stemmer og i den samlede valgdeltagelse.

Kilde: Idenrigs- og Boligministeriet  

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.