Venstre-politiker: Forsvaret har fejlet

Forsvaret har fejlet, mener folketingsmedlem for Venstre Maja Torp, ved at lægge opgaven med at levere nye patruljeskibe for fem milliarder kroner ved et konsortium, der aldrig har bygget et skib

- Ny regering bør genstarte samarbejde om dansk forsvarsklynge, som kan levere til genopbygning af dansk forsvar til en ny tids trusler, skriver folketingsmedlem for Venstre Maja Torp. <i>Arkivfoto: Claus Søndberg</i>

- Ny regering bør genstarte samarbejde om dansk forsvarsklynge, som kan levere til genopbygning af dansk forsvar til en ny tids trusler, skriver folketingsmedlem for Venstre Maja Torp. Arkivfoto: Claus Søndberg

Af Maja Torp, folketingsmedlem (V), søfartsordfører, Akvavitvej 27, 9000 Aalborg, maja.torp@ft.dk

DEBAT:Ny regering bør genstarte samarbejde om dansk forsvarsklynge, som kan levere til genopbygning af dansk forsvar til en ny tids trusler.

Efter min mening har Forsvaret fejlet kæmpe stort, når man ud af det blå – og uden at gennemføre et nationalt udbud – lægger opgaven med at levere nye patruljeskibe for fem milliarder kroner ved et konsortium med tre parter, der aldrig har bygget et skib – og kun er 72 timer gammelt, da forsvaret tildeler dem totalentreprisen.

Processen har koblet både Orskov Yard i Frederikshavn og Karstensens Skibsværft i Skagen, der ellers har erfaring med at levere skibe til staten, ud af projektet. 

Og det risikerer at koste kvalitet og penge, mens Forsvaret skal genopbygges for milliarder.

Forsvaret har fejlet så meget, at en ny regering og en ny forsvarsminister efter det kommende folketingsvalg, skal starte helt forfra med at bygge et stærkt nationalt partnerskab op omkring en dansk forsvars- og værftsindustri, der kan levere til forsvaret, mens vi kommer til at investere for store milliardbeløb i forsvaret.

Vi står foran en gigantisk opgave. Alene inden for Søværnet bliver der behov for investeringer i skibe for op til 40 milliarder kroner. Og så er vi jo ikke engang kommet i gang med at definere, hvad Danmarks forsvar i øvrigt skal kunne.

icon

Processen har koblet både Orskov Yard i Frederikshavn og Karstensens Skibsværft i Skagen, der ellers har erfaring med at levere skibe til staten, ud af projektet. 

Så det bliver til meget, meget store beløb. Også til Søværnet. Og dermed også til de nordjyske værfter i Frederikshavn og Skagen, der jo allerede har vist, at de magter opgaven med at bygge og servicere skibe til det danske forsvar.

Vi skal påberåbe os de undtagelsesregler, der gælder i EU’s udbudsregler, når vi skal have leverancer til det danske forsvar. Det gør alle andre lande – og så skal Danmark selvfølgelig også.

Processen omkring patruljeskibene er kortsluttet i det øjeblik, Forsvaret giver opgaven med skibene til det nye konsortium, som ingen kender.

Når en ny regering og en ny forsvarsminister efter valget skal genstarte et nationalt samarbejde om en dansk forsvars- og værftsindustri, skal det ske på helt åbne processer og en utvetydig ambition om at opgaverne fordeles på baggrund af udbud.

Dels fejler man, da man i den mærkværdige proces, der sker i forbindelse med patruljeskibene, kobler stærke danske værfter, der har vist, de magter opgaven med at bygge og servicere skibe til forsvaret, helt ud af projektet. Det gælder både Orskov Yard i Frederikshavn og Karstensens Skibsværft i Skagen, men også fynske rederier.

Dels skal en stærk dansk forsvarsindustri bygges op på stærke købmandsværdier, hvor vi gennem nationale udbud sikrer, at vi får den største mulige kvalitet for de skatteydermidler, vi hvert år bruger på forsvaret.

Ellers risikerer vi at betale for noget, der ikke har den kvalitet, vi kunne have fået. Som da staten gennemførte købet af IC4-togene eller man købte stort ind af covid-produkter uden udbud – og man kunne have sparet milliarder på at gøre det gennem et udbud.

Vi står foran at skulle bruge milliarder på at genoprette og tilpasse dansk forsvar til den verden, vi kigger ind i efter Ruslands angreb på Ukraine og en meget mere ustabil udvikling. Og de milliarder skal bruges optimalt.

Nordjylland huser vigtige funktioner i det danske forsvar. Både flådestation Frederikshavn, Flyvestation Aalborg, forsyningstropperne og jægerkorpset. Og vores erhvervsliv lever i høj grad af at servicere forsvaret.

Man kommer simpelthen ikke til at koble nordjyske værfter og nordjyske arbejdspladser ud af opgaven med at genopbygge det danske forsvar, hvis det står til mig. Jeg vil slås for nordjyske arbejdspladser – også når det gælder om adgang til at byde ind på leverancer til forsvaret. 

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.