Vi skal have et ægte indre marked for energi

EUROPA:EUs indre marked har lige siden begyndelsen været den vigtigste motor for vækst, fred og udvikling. Den er over årene kun blevet større og vigtigere. Varer, penge og arbejdskraft bevæger sig over grænserne og sikrer højt vareudbud, god kvalitet og konkurrencedygtige priser.

Det indre marked som koncept har for længst bevist sit værd. Derfor kan det kun undre, at vi ikke har et ægte indre marked for energi. For energi er jo også en vare.

SAGEN ER bare, at det har vi ikke. Og det er et problem. Af mange årsager, som samlet set er så kludret sammen, at det - desværre - kan komme til at tage noget tid, før vi kan få skabt et harmoniseret indre marked for energi. Et marked, som giver lave priser, høj forsyningsgaranti og masser af valgmuligheder af ren og grøn energi, der alt overvejende er produceret i EU. Det sidste er vigtigt: Evnen til at forsyne sig selv med energi er mindst lige så vigtig som egen produktion af fødevarer og vacciner/lægemidler. Især nu, hvor vi har fattet og fået at føle, at verden omkring EU ikke udelukkende er venlig og samarbejdsvillig, samt at globaliseringen har sine begrænsninger.

SÅ DER er rigtig god grund til at få skabet et indre marked for energi, så hurtigt som muligt. Det kræver dog, at vi fjerner de sten, der ligger i vejen og får fyldt hullerne, så der kan speedes op. For krigen i Ukraine og klodens geopolitisk forandringer kræver af os, at vi passer langt, langt bedre på os selv og det Europa, vi ønsker at bevare og udvikle til vores efterkommere.

MEN HVILKE sten skal fjernes?

Vi har opfundet mange dybe tallerkner i EU. Det er vi gode til. Europæerne er jo ‘evige tvivlere’, som altid forsøger at gøre tingene bedre, nemmere, hurtigere eller billigere. Vi tror på den fri forskning og på sunde ens konkurrencevilkår, der får markedsmekanismerne til at trække for fuld hammer i den rigtige retningen - uden at have skyklapper på over for teknologiske nyskabelser af ægte disruptiv karakter.

SÅDAN HAR vi skabt det Europa, vi kender i dag og med den værktøjskasse bør vi også bevæge os fremad. På denne generelle høvlebænk har vi også skabt mange nye energiteknologier, som er bedre for klimaet og miljøet: Vind, sol, hav, kerneenergi, brint, CO2-lagring og -udnyttelse, Power2X, biomasse og så videre. Vi har bare ikke nok af dem. Af mange årsager. Alt for mange årsager.

FOR VI roder rundt med enkeltstående projekter, der ikke hænger sammen med resten af energisektoren. Både i medlemslandene og på tværs af dem.

Vi roder rundt med al for lav hastighed på godkendelsesprocedurerne for kritiske infrastruktur. Uanset om det er den mindre vindmølle på land eller import af affald til billig energi i stedet for, at det ligger og flyder på lossepladser i nabolande uden de mest moderne forbrændingsanlæg for den slags affald, vi simpelthen ikke kan genbruge.

VI RODER med mangfoldige og ofte modsatrettede politiske signaler, som giver lovgivningsmæssig ustabilitet og uforudsigelighed. Og vi er alt for dårlige til at udvikle investeringsprojekter i energisektoren, som europæiske investorer - blandt andet de danske pensionsselskaber - synes er attraktive. Det betyder, at de placerer deres investeringskroner i grønne energiprojekter langt væk fra EU.

JAMEN, det gør helt ondt at skrive det, som det er. Derfor er det også mit - og EPP’s - budskab til Kommissionen og Rådet (altså alle EU’s landeregeringer): Få nu ryddet op! Og lav imens en plan der får investorerne hjem til projekter, der er er sat på fasttrack. Der er ingen tid at spilde!

FOR HVAD nytter det at lave store parker af kæmpe vindmøller, anlægge grupper af energiøer, bygge store Power-to-X-anlæg og så videre, hvis den rene og vedvarende energi, der kan produceres, ikke kan komme ud på markedet i hele EU. Fordi der ikke er tilstrækkelig med rørlægninger, lagringsmuligheder, havne og andre transportveje. Hvis vi ikke får styrket den kapacitet, får vi aldrig energipriserne ned og forsyningssikkerheden op, ligesom vi aldrig kommer i mål med den grønne omstilling, der som bekendt skal ske ude i virkeligheden, hvor mennesker og virksomheder bruger den rigtige energi rigtigt.

SÅ DER er meget at rydde op i. Men der skal også andre og nye boller på suppen. Den digitale omstilling er nemlig den oversete makker til den grønne omstilling. Hvis ikke vi digitaliserer energisektoren meget mere radikalt og harmoniseret i hele EU, så når vi ikke klimamålene til tiden og vi får ikke skabt et ægte indre marked for energi. Og som jeg forstår de input, jeg får fra både digitale udviklere og energisektoren selv, så er der et kæmpe potentiale, som relativt hurtigt kan aktiveres.

AFSLUTNINGSVIST må vi aldrig - aldrig - glemme at være nøjsomme med energi. Uanset om vi en dag får rigeligt af billige og klimavenlige energityper, skal vi stadig huske, at vi med energieffektiviseringer også høster miljø- og bygningskultur-mæssige, samt sociale gevinster i kraft af kontinuerlige renovering og optimering af vores forskellige bygningsmasser. Det må vi ikke sløse med.

SÅ: Ryd op, sæt tempoet i vejret og tænd for den digitale strøm til hele molevitten, så vi hurtigst muligt får et ægte indre marked for energi i EU.

icon

Ryd op, sæt tempoet i vejret og tænd for den digitale strøm til hele molevitten, så vi hurtigst muligt får et ægte indre marked for energi i EU

Pernille Weissskriver første søndag i hver måned om sit arbejde i EU. Medlem af Europa-Parlamentet for Det Konservative Folkeparti. E-mail: pernille.weiss@europarl.europa.eu.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.