Nordjysk plejecenter fik påbud efter vold

Pleje af demensramte ældre overlades til vikarer, og det skaber vold

Arkivfoto
Aalborg 14. november 2016 09:22

AALBORG: Mange af landets plejehjem har et stort brug af vikarer. Samtidig mangler personalet ofte kendskab til den voksende gruppe af demensramte beboere.

Det er med til at skabe vold, viser rapporter fra Arbejdstilsynet, som Avisen.dk har fået aktindsigt i.

I en af rapporterne skriver Arbejdstilsynet om plejecentret Skovbrynet i Gistrup:

"En ny vikar og en intro-elev stod alene med en udadreagerende beboer. Og det er til trods for, at ansatte og ledelse siger, at skiftende ansigter øger risikoen for at blive udsat for vold."

Det nordjyske plejecenter fik et såkaldt strakspåbud i juni 2015 efter 92 episoder med fysisk og/eller psykisk vold på ni dage fra en dement beboer. Samme beboer som vikaren og introeleven blev sat til at passe.

Demensramte bliver utrygge af vikarer

I Arbejdstilsynets rapporter fra i fire ud af de i alt 16 plejehjem, som Avisen.dk har fået aktindsigt i, har vikarer skulle passe de demensramte. Og det har ifølge rapporterne været med til at gøre de demensramte utrygge og voldelige.

Vold opstår især, når konflikten ikke håndteres rigtigt. Det handler om at forstå den demensramte og kunne aflæse kropssprog. Det kan være svært for en vikar, siger psykolog og forsker i vold på arbejdspladsen Lars Peter Andersen.

I fremtiden forventes antallet af personer med demens at vokse markant. Mere end 80.000 har i dag sygdommen. I 2040 vil det tal være fordoblet.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...