NORDJYSKE jager Stedets Ånd

Vi er lige nu på jagt efter 11 steder, hvor der hersker en ganske særlig ånd. Vi er også på jagt efter 11 nordjyske kunstnere, der kan skabe værker - musik, litteratur, billedkunst - der skildrer disse steder

7
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

NORDJYLLAND:NORDJYSKE Medier har fået bevilget 200.000 kroner fra Region Nordjylland i tilskud et kunstprojekt, der starter i det nye år. ”Stedets Ånd” er titlen på projektet, og tanken er at give vores læsere nogle helt nye kulturelle oplevelser, som de ikke ellers ville have fået.

Men tanken er også at udfordre en stribe nordjyske kunstnere på en måde, de ikke tidligere er blevet udfordret.

Og endelig er tanken at inddrage en stribe nordjyske lokaliteter på en måde, de ikke tidligere er blevet inddraget.

Forvirret? Læs endelig videre. Så kommer der måske en slags afklaring.

Der findes rundt om i landsdelen en stribe steder, der er særligt beåndede. Og det er den ånd, vi skal have fundet frem.

Tag nu bare Asdal Voldsted

Når man for eksempel opholder sig i Asdal Voldsted, så er det et særligt beåndet sted. Det ligger nord for Hjørring, og består af en høj banke omgivet af brede voldgrave. Den nærliggende Kjul Å kunne i gamle dage bruges til at oversvømme arealerne i nærheden og dermed give beskyttelse til området.

Det er en naturperle uden lige. Og det er et sted, som næsten ingen kender. Men det er også en historisk perle kendt af de færreste.

Der er dog én, der kender stedet aldeles glimrende. Det er Gorm Spaabæk.

Spaabæk er kurator for NORDJYSKEs kunstprojekt, og han har planer om, at dette sted skal inddrages.

- Meningen er at sætte en kunstner til at lave et værk, der udspringer af præcis dette sted, siger han.

Det bliver kunstneren Ole Tersløse, der kommer til at forløse dette projekt.

11 steder, 11 kunstnere

Planen er at præsentere i alt 11 steder for 11 kunstnere.

Med udgangspunkt i præcis denne lokalitet, skal de så skabe deres værker.

Ufordringen vil blive givet til såvel billedkunstnere som forfattere og musikere.

- Tanken er så, at billedkunstnerne vil skabe billedkunst, at forfatterne vil skrive ord og at musikerne vil komponere musik. Men der vil ikke blive lagt den slags begrænsninger på de deltagende kunstnere, så hvis forfatteren vil komponere, hvis musikeren vil male og hvis billedkunstneren vil skrive, så er det i princippet også i orden. Det eneste, vi forlanger, er at deltagerne tager udgangspunkt i præcis den lokalitet, som vi har udvalgt til dem, siger Gorm Spaabæk.

Hvilke 11 steder, der bliver udvalgt til at udfordre kunstnerne, er endnu ikke fastlagt. Blandt andet fordi regionen først onsdag bevilgede de penge, der gør projektet muligt. Men én ting er sikkert: Der bliver fundet en lokalitet i hver af regionens 11 kommuner. Men du kan se af faktaboksen her nedenfor af, hvilke lokaliteter, der har været overvejet. Og bemærk lige: Dette er ikke facitlisten. Det er blot steder, der er under overvejelse.

Start 24. januar i disse spalter

Lige så sikkert er det, at de deltagende kunstnere ikke får indflydelse på, hvor deres værk skal tage sit udgangspunkt. De får tildelt lokaliteten som en udfordring. Så kan de tage den eller lade være.

Bevillingen fra Region Nordjylland bliver brugt til at honorere de deltagende kunstnere, som alle vil få en betaling, der svarer til en ugeløn for at deltage.

De 11 værker, der udvikles i forbindelse med projektet vil blive behørig præsenteret her i avisen. Dels med beskrivelse af værkerne og dels med grundige interviews med de deltagende kunstnere.

Første værk præsenteres i avisens kulturtillæg torsdag 24. januar. Hertil er valgt Asdal Voldsted, som vi har skrevet om ovenfor. Og kunstneren bliver Ole Tersløse Jensen.

Glæd dig. Det gør vi.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.