Nordjyske veje blandt de farligste

Antallet af ulykker stiger, og risikoen for personskade er større i Nordjylland

Arkivfoto: Martin Damgård

Arkivfoto: Martin Damgård

NORDJYLLAND:Når der sker en trafikulykke i Nordjylland, så er risikoen for, at personer kommer til skade eller dør større end i resten af landet. Samtidig er der en stigning i antallet af ulykker på de nordjyske veje.

Det viser en rapport over ulykkerne i 2016, som Vejdirektoratet har lavet.

Antallet af ulykker var sidste år på det højeste niveau i flere år, hvor 611 personer kom til skade - heraf mistede 28 livet. Det gør Nordjylland til et af de farligste steder at færdes i trafikken.

Andelen af tilskadekomne var nemlig næsten dobbelt så stor som på landsplan. I Nordjylland blev 9,32 pr. 10.000 indbygger skadet i trafikken, mens tallet på landsplan er 5,04. Også andelen af trafikdræbte er meget højere i Nordjylland med 0,54 mod 0,37 på landsplan.

ulykker i nordjylland

Fart og uopmærksom er synderen

På landsplan sker de fleste ulykker i bil, og det er især mænd i alderen 18 til 24 år, der tegner sig for den største del af ulykkerne. Sådan forholder det sig også i Nordjylland, men her er der endnu flere mænd, der kommer til skade og bliver dræbt i trafikken, og i langt højere grad biler, der er involveret.

Hos Rådet for Sikker Trafik kalder man udviklingen for kedelig, men dokumentationschef Jesper Sølund er ikke overrasket over billedet i det nordjyske. Nordjylland har nemlig altid ligget højt i ulykkesstatistikkerne, forklarer han.

Hastighed og uopmærksomhed kan være to af hovedårsagerne, forklarer Jesper Sølund.

- Der er mange lige veje uden for meget trafik i Nordjylland, og det er velkendt, at der bliver kørt hurtigtigere i Jylland end på øerne. Så en del af forklaringen kan være for høj hastighed, men samtidig kan det også være monotont at køre på disse veje, fordi der ikke sker ret meget trafikmæssigt. Og så kan bilisterne falde hen og blive opmærksomme, siger Jesper Sølund og fortsætter:

- Der sker blandt andet også flere soloulykker i Nordjylland end i resten af landet, og det kan være fordi, bilisterne er uopmærksomme.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.