Nu bliver det blodigt

TV-DRAMA Borgen afsnit 23 - Fem ud af seks stjerner

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

TV-DRAMA:Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) gjorde det helt rigtige i slutscenen, da hun sendte alle sine frivillige hjem. Nu skal hun til at skabe sig et parti. Ikke en massebevægelse. Ikke et selskab, hvor der er plads til alt og alle. For jeg skal da love for, at det begyndte at stritte i alle retninger. De Nye Demokraters græsrødder var tilhængere af alt fra sovjetisk planøkonomi, af forbud mod abort, af frit erhvervsliv uden styring, af dyrevelfærd, hvor dyrene er en del af familien.

Der skal ryddes op nu.

Men det var også sjovt at se, hvordan så mange mennesker kunne skrive deres drømme ind i det nye parti. Alle ledige standpunkter fandt pludselig en holdeplads og det, selv om manden ved siden af mente det stik modsatte.

Der venter dog stadig drabelige kampe. Jeg husker stadig, hvad dansk politiks største bryster, Nete Buch (Julie Agnete Vang Christensen), sagde om Jon (Jens Albinus) allerede i første afsnit: ”Ham kan man ikke stole på”.

Det var i øvrigt samme Jon, der klistrede den der med dansk politiks største bryster på Nete under tv-debatten om integration.

Men Jon er livsfarlig for partiet og for Birgitte. Han er De Nye Demokraters svar på Anders Samuelsen fra Liberal Alliance ude i den virkelige verden. Samuelsen overtog partiet efter Naser Khader. Skal Jon overtage partiet efter Birgitte?

Jon vil magten, og hans synspunkter er til købs. Kom med pengene, og du får indflydelse. Det så vi jo med bankchefen Jørgen Steen Andersen (Peter Gantzler), der kom med halvanden million kroner til det nye parti. Helt uden nogen forbehold. Det var blot en gave.

Dagen efter krævede gaven dog, at selskabsskatten blev sat dramatisk ned. Men en alliance, hvor erhvervs-interesser køber politisk indflydelse, er livsfarlig i et demokratisk samfund.

Og Jons alliancer er dødsens farlige. Jeg tror ikke, at denne tredje sæson af ”Borgen” bliver en komedie. Jeg tror, det bliver en tragedie. I hvert fald rent politisk.

Jeg kommer også til at holde mere og mere af Alex Hjort (Christian Tafdrup). Nej, ikke som menneske, der er han total idiot. Men som dramatisk element. Her har vi Kenneth Plummer og Ulrik Haagerup i en og samme person. Altså vel at mærke de værste sider af disse to, som jo bestemt også har positive sider. Også de har jo talt varmt for de positive nyheder.

Her har vi i Alex en person, der er så ualmindeligt groft manipulerende, at det gør ondt. Samtidig med at vi sidder og jubler over det - for det er jo heldigvis blot drama.

Og stakkels Torben (Søren Malling). Han er for alvor kommet i vridemaskinen. Han gør og siger som Alex, og hver gang han gør det, går det galt. Han sidder i den grad i klemme mellem top og bund på TV1 som lusen mellem to negle. Han gennemhejles i krea-rummet, som Alex Hjort kalder sin lille legestue, hvor alle stolene er skæve og ubehagelige. Og hvor Alex har en idé om, at han vil skabe en ny version af Torben!

Torben kan intet gøre, uden at det går galt.

Jeg tror også, at det for alvor kommer til at gå galt mellem Katrine (Birgitte Hjort Sørensen) og Kasper (Pilou Asbæk). Selv om Katrine i sidste uge endte i kanen med ovennævnte Alex, bryder hun sig bestemt ikke om at se en rød bh ligge på gulvet hjemme hos Kasper. Hun er lige nu ved at blive spist op af jalousi. Vi må håbe, det ikke også går ud over hendes professionelle dømmekraft. Men det ser ikke godt ud. Hun er jo ulykkelig forelsket i ham.

Bemærk i øvrigt, at Katrines og Kaspers lille barn nu kan tale. For to uger siden kunne han kun sige ”mormor”. Nu kan han sige ”hej” og alt muligt. Det går sandelig stærkt.

Dette afsnit 23 var bemærkelsesværdigt, for det var lige her, at De Nye Demokrater ændrede sig fra at være en massebevægelse til et politisk parti. Nu skal der laves et partiprogram. Og det kan sagtens blive en blodig affære.

Ja, der er faktisk lagt op til blodige affærer overalt. Det bliver rigtig farligt nu.

”Borgen afsnit 23 - Den rigtige nuance af brun”

Instruktion: Jesper W. Nielsen

Manus: Jeppe Gjervig Gram, Jannik Tai Mosholt og Adam Price

DR1 søndag aften

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.