Nu er der penge i svin - med garanti

Danish Crown vil stille garanti for dækningsbidraget pr. slagtesvin - det skal få landmænd til at investere

Nye stalde er langt mere effektive end gamle - derfor satser Danish Crown på at støtte nybyggeri. <i>Pressefotograf Henrik Bo</i>

Nye stalde er langt mere effektive end gamle - derfor satser Danish Crown på at støtte nybyggeri. Pressefotograf Henrik Bo

NORDJYLLAND:Danish Crown lægger nu penge på bordet for at sikre, at slagteriets andelshavere - landmændene - bliver ved med at producere svin.

Hvis en landmand opfører en ny svinestald, vil slagteriet dels stille garanti for dækningsbidraget pr. slagtesvin, dels betale en ekstra bonus på 15 øre pr. kg svin. Garantien er på 87 kr. pr. slagtesvin pr. år og gælder i syv år. Bonussen gælder i fem år.

I de seneste skes år er produktionen af slagtesvin faldet i Danmark. Det koster arbejdspladser på de danske slagterier, og den udvikling fortsætter.

- Med det her tiltag ønsker vi at sende det signal, at vi tror på en fremtidig slagtesvineproduktion i Danmark. Når vi spænder et sikkerhedsnet ud under vores andelshavere, som investerer i nye stalde og nye arbejdspladser, så giver vi også vores andelshavere en håndfast garanti på en minimumsindtjening, som de kan tage med til møde i deres finansieringsinstitutter. Det kan afgøre udfaldet, om det bliver et ja eller et nej til et nyt staldprojekt, siger Asger Krogsgaard, næstformand i Danish Crowns bestyrelse.

Foreløbig har Danish Crown sat en grænse på tilskuddet til produktionen af en halv million slagtesvin. Bliver ordningen en succes, kan den udvides.

- Den her dækningsbidragsgaranti gør det ikke som sådan mere profitabelt at være slagtesvineproducent i Danmark. Men det skaber forhåbentligt en åbning for de svineproducenter, der gerne vil udvide, men som mangler finansiel opbakning og sikkerhed, siger Asger Krogsgaard.

Når Danish Crown har valgt at yde hjælpen til landmænd, der bygger nye stalde, skyldes det, at mange af de nuværende stalde er nedslidt, og at effektiviteten i nye stalde derfor er langt større.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden