Nu skal der solceller på boligselskabernes tage
Aalborg-firma i samarbejde med boligselskabernes indkøbsforening

Jens Christian Milo (tv) og Andreas Nyeboe Munk på Bolinds tag, hvor det nye showroom med solceller er ved at tage form.
AALBORG:Den aalborgensiske solcelle-virksomhed Munk Energy og boligselskabernes største fælles indkøbsforening, Bolind, har indgået et partnerskab, der skal gøre det let og håndgribeligt for selv store boligselskaber at producere billig, grøn energi med solceller.
- Vores samarbejdsaftale med Munk Energy er kommet rigtigt godt fra start og på det helt rigtige tidspunkt. Det er nemlig nu, at det for alvor kan betale sig for almene boligselskaber og andelsforeninger at investere i solcelle-teknologi, siger administrerende direktør Jens Christian Milo fra Bolind.
Han forklarer, at allerede næste år bliver den pris man får pr. kWh for den såkaldte returstrøm - altså strøm man ikke selv bruger - lavere.
- Derfor er der penge at hente ved at træffe beslutningen om investeringen inden årets udgang eller sørge for at få det i budgettet for 2014, siger Jens Christian Milo.
- Vi forventer os rigtigt meget af samarbejdet med Munk Energy, og vi regner med, at der nu bliver skruet gevaldigt op for tempoet, hvad angår solceller i almene boligselskaber og andelsforeninger. Vi forventer med andre ord at sætte gang i en masse solcelle-projekter i de kommende måneder.
Afløser LG
Hos Bolind træder Munk Energy i stedet for blandt andre den koreanske teknologi-gigant LG, der tidligere har leveret solceller til indkøbsforeningen.
- På grund af solcelle-loven og forvirring omkring reglerne for afskrivning og så videre, har vi hos Bolind oplevet et vakuum og en vis tøven fra boligselskabernes side omkring at investere i solceller. Nu er der større klarhed, og vi har i et par år kigget efter den rigtige samarbejdspartner, siger Jens Christian Milo.
Stadig attraktivt
Karl Sperling, adjunkt i Energiplanlægning ved Aalborg Universitet, der også huser Dansk Center for Solenergi, finder det positivt, at producenter og købere af solceller indretter sig efter de nye omstændigheder, som den nye solcelle-lov fra i sommers har skabt:
- Hvis man udnytter puljerne, som garanterer en midlertidigt forhøjet kWh-sats for salg af returstrøm, og da omkostningerne ved at etablere anlæg generelt er faldet, er det stadig attraktivt at investere i solceller til fællesanlæg, understreger han.
Men han vil ikke desto mindre igen opfordre politikerne til at hæve puljerne for salget af returstrøm:
- De nuværende 20 MW i puljen årligt er ikke tilstrækkelige, hvis man skal nå det langsigtede pejlemærke om at producere 5000 MW strøm via solenergi i 2050, fastslår Karl Sperling.
Showroom
Indehaver Andreas Nyeboe Munk fra Munk Energy oplyser, at samarbejdet med Bolind er skudt godt i gang med to infomøder i Aarhus og København, hvor cirka 80 repræsentanter fra boligselskaber fra hele landet mødte op for at se på solceller.
- Vi er i gang med at montere et fungerende showroom med forskellige typer solcelle-paneler på taget af Bolinds domicil. Solcellerne producerer selvfølgelig også strøm for Bolind - så fremover kan repræsentanterne fra boligselskaberne gå herop og se solcellerne i funktion, før de beslutter sig. Det bliver Danmarks største showroom med solceller, så vidt jeg ved, siger Jens Christian Milo.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.