Ny hest i Ørnereservatet

I 40 år har heste og rovfugle arbejdet sammen i ørnereservatet

Julie, til venstre, står med falken Gertrud og til højre i billedet ses Marie som også er ansat i Ørnereservatet. Foto: Ørnereservatet

Julie, til venstre, står med falken Gertrud og til højre i billedet ses Marie som også er ansat i Ørnereservatet. Foto: Ørnereservatet

TUEN:Ørnereservatet fik i efteråret en ny hest som med tiden skal indgå i programmet med klassisk falkoneri. Altså den form for træning som tager os flere tusinde år tilbage i tiden - langt ud på Asiens stepper, hvor rytter, hest og falk eller ørn gik på jagt sammen.

En interessant kulturoplevelse man kan opleve i Ørnereservatet. I 2012 blev falkejagt anerkendt af FN, Unesco, som en kulturel verdensarv, der skal beskyttes i henhold til konventionen om beskyttelse af den immaterielle kulturarv.

Ørnereservatet har i over 40 år haft heste og allerede fra Ørnereservatets spæde start var det den legendariske havørn Nøkke og araberhesten Karim, der samarbejdede med familien Wenzel. Siden da har det været Oldenborg, senest Dansk varmblod og nu frieser.

Valget faldt på frieser, da de både er kloge og rolige. Dog kan de være temperamentsfulde.

Frieserhesten har en spændende historie og stammer helt tilbage til det 16. og 17. århundrede fra de spanske Andalusier og især fra avlen i Nederlandene. Meget tyder på billederne, fra den tid, at de også var ideale krigs- og skoleheste.

Den første dokumenterede Friserhest i Danmark kom fra Holland og blev importeret af Fru Svanholm fra Ravnborg Gods i Nordjylland, skriver Dansk Frieserforbund på deres hjemmeside.

Navnet "Sleipner" hører til i den nordiske mytologi og det er Odins sorte hingst. Sleipner har otte ben og den kan løbe stærkt som vinden og bevæge sig lige godt i luften som på jorden. Så lige netop det navn kommer som kaldet fra himlen - til Ørnereservatet.

Sleipner har i Ørnereservatet allerede lært mange fugle at kende, hovedsagelig er det de hurtige sakerfalke ved navn Blonde og Gertrud, som har kastet kærligheden på den syv år gamle Sleipner. Sakerfalkene er også unge som Sleiper og knapt et år gamle, men allerede langt i deres træning med heste, siger Peter Frank Wenzel fra Ørnereservatet

Sleipner er både nysgerrig og meget lærenem - så han er en fornøjelse at samarbejde med. Ørnereservatets rytter, den 28 årige Julie som til daglig træner med Sleipner, har fået en rigtig god kontakt med ham. Julie forstår, at aflæse alle de vigtige signaler. Men det kommer heller ikke af ingenting - da Julie er af 4. generations hesteavler familie fra Nordjylland.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.