Ny rekord for hidsig kæmpefugl

528 storkjover passerede Grenen søndag - det er ny dansk rekord

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

SKAGEN:Den fåtallige fugleart, storkjoven, satte alle tiders nye Danmarks-rekord på Grenen ved Skagen søndag, i timerne 06.47-18.46, hvor 23 fuglekiggere fik deres livs oplevelse på Grenen Fuglestation: Hele 528 storkjover blev talt, hvoraf mange kunne ses op til otte kilometer væk i horisonten i teleskoperne. Det fortæller Rolf Christensen fra fuglestationen.

Dette er en klar ny Danmarks rekord, der slår 330 eksemplarer set 1. september 2002 samme sted.

Forekomsten skete udelukkende på grund af blæsevejret, der ramte med orkanvindstød i Nordjylland fredag.

Storkjoven er en verdensberømt, mørk, stor og mågelignende fugl af kjove-familien, der er kendt for at angribe alle andre fugle til havs og mennesker på land, hvis de kommer nær deres rede.

Storkjoven er fåtallig til sjælden i hele Danmark minus de nordjyske kyster, hvor Skagen oplever arten oftere end alle andre steder, idet fugle fra Shetland, Færøerne og Island oversomrer i Skagerrak mellem Danmark og Norge.

Arten er 55 cm. lang med et vingefang på op til 1,4 meter, og den er brunspættet med sortagtige svingfjer og sortagtig kalot. Den er derfor meget mørk, og alle andre fugle til havs bliver skræmt, når den kommer flyvende som var det en rovfugl.

Arten er meget aggressiv, og en storkjove kan dræbe mange fuglearter inklusive så store arter som sølvmåger. Arten lever langt til havs ved at jage især måger, som den får til at gylpe deres fangst op. Storkjover ses i Danmark især i perioden maj-november mellem Hanstholm og Skagen.

I går blev der sat ny svensk rekord ved Hönö ud for Göteborg, da 185 eksemplarer passerede mod syd efter stormen Knud.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden