Ny storaktionær i Fjord Line

160 millioner kroner i ny kapital

MS Bergensfjord - en af Fjord Lines nye færger. Foto: Espen Gees.

MS Bergensfjord - en af Fjord Lines nye færger. Foto: Espen Gees.

HIRTSHALS:Færgerederiet Fjord Line får ny storaktionær. Det norske investeringsselskab Ferd har i forbindelse med en aktieemission tilbudt at tegne for 200 millioner norske kroner (160 millioner danske kroner) aktier i rederiet.

Kapitalforhøjelsen vil give Ferd en ejerandel på 21,56 procent.

Selskabets hovedaktionær Frode Teigen kontrollerer gennem sine selskaber Kontrari A/S og Kontrazi A/S 57,86 procent af aktierne i Fjord Line.

Ferd vil endvidere rette et frivilligt tilbud på fem norske kroner pr. aktie til alle øvrige aktionærer i selskabet undtagen Kontrari A/S / Kontrazi A/S. Det er samme pris, som Ferd selv har købt til i aktieemissionen.

Penge til refinansiering

Beslutningen om en kapitaludvidelse blev offentliggjort midt i oktober. Formålet er at refinansiere koncernens langsigtede gæld, og bestyrelsens mål var at skaffe mindst 100 millioner norske kroner.

Den nye storaktionær er et investeringsselskab ejet af forretningsmanden Johan H. Andresen med familie. Ferd udøver aktivt ejerskab i både børsnoterede og private selskaber, blandt andet skismørevirksomheden Swix Sport, emballagekoncernen Elopak, it-selskabet TeleComputing og industrivirksomheden Interwell, der leverer teknologi til olie- og gassektoren.

Rigmand

Johan H. Andresen er Norges femterigeste, i ifølge magasinet Kapitals rangliste. Formuen blev grundlagt i familiefirmaet J. L. Tiedemanns Tobaksfabrik, hvor Johan H. Andresen blev femte generation. Selskabet blev fusioneret ind i Scandinavian Tobacco Company i 1998, og i 2005 solgte Andresen sine aktiepost for 3,3 milliarder norske kroner.

Om motivet for at gå ind i Fjord Line fremhæver Ferd ”en grundliggende tro på branchen generelt og især Fjord Line. Selskabet har ny og moderne tonnage og har opnået en imponerende vækst i 2015. De tekniske opstartsproblemer for skibene synes at være løst, og selskabet har opnået enighed / forlig omkring historiske tvister”, hedder det.

Fjord Line, grundlagt 1993, sejler på ruterne Hirtshals-Stavanger-Bergen og Hirtshals-Langesund samt Sandefjord-Strömstad.

Der er ca. 600 ansatte.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.