Nye forhandlinger om fiskeri i Nordsøen

Fiskeriet venter i spænding på ny runde mellem EU og Norge

Lige nu venter dansk fiskeri med spænding på udfaldet af forhandlinger i Edinburgh. Resultatet er afgørende for, om danske fiskere igen kan arbejde i norsk zone i Nordsøen og Skagerrak.Arkivfoto: Jens Fogh-Andersen

Lige nu venter dansk fiskeri med spænding på udfaldet af forhandlinger i Edinburgh. Resultatet er afgørende for, om danske fiskere igen kan arbejde i norsk zone i Nordsøen og Skagerrak.Arkivfoto: Jens Fogh-Andersen

EDINBURGH:Torsdag formiddag satte forhandlere fra EU og Norge sit til forhandlingsbordet i Edinburgh i Skotland for at tage hul på endnu en runde i de forhandlinger, der skal afklare fordelingen af kvoter i Nordsøen og Skagerrak mellem Norge og EU.

Forhandlingerne - og ikke mindst udfaldet - ventes med spænding, ikke mindst fordi manglen på en aftale om kvoterne i de to farvandsområdet siden årsskiftet har afskåret danske fiskere fra vigtige fiskepladser i norsk zone i Skagerak og Nordsøen.

- Jeg går stærkt ud fra, at der nu skal forhandles for at finde en løsning, fortæller Jan N. Hansen, formand for Hanstholm Fiskeriforening torsdag morgen fra Edinburgh, hvor han befinder sig som medlem af den følgegruppe, dansk fiskeri har sendt til Skotland for at følge forhandlingerne.

- Vores rolle, tja, vi skal sidde ude på gangen og fryse og i øvrigt være klar, hvis der bliver brug for os. Torsdagens forhandlinger starter med et plenum, hvor vi sidder med på bageste række og lytter, men de egentlige forhandlinger foregår mellem repræsentanter for EU-kommissionen og Norge, siger Jan Hansen som skønner, at op mod 50 personer fra interessegrupper med tilknytning til fiskeriet lige nu er i Edinburgh, for at følge forhandlingerne.

- Lige nu tør jeg ikke spå om udfaldet af forhandlingerne, men det burde være muligt at finde en løsning, nu hvor makrelforhandlingerne definitivt er brudt sammen.

- Så kan de ikke længere bruges som argument for at blokere for forhandlingerne om Nordsøen og Skagerrak. Omvendt vil jeg nødig tænke på, hvad der sker, hvis forhandlingerne igen ender uden resultat, siger Jan N. Hansen.

De langvarige forhandlinger mellem EU, Norge, Island, Færøerne, Grønland og Rusland om makrelkvoten i Nordatlanten brød sammen onsdag efter tre døgn.

Danmarks Fiskeriforening håber nu, at der er fuld fokus på de genoptagede forhandlinger mellem EU og Norge.

Foreningen skønner, at det har kostet dansk fiskeri mere end 1100 millioner kroner i tabt omsætning, fordi de danske fartøjer siden nytår har været udelukket fra at fiske i norsk zone i Nordsøen og Skagerrak.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.