Nyfødte smittet med bakterie fra svin

Den resistente bakterie MRSA forårsager øjen- og ørebetændelse hos en halv snes spædbørn i Nordjylland

Den multiresistente bakterie MRSA findes ikke kun hos svin, men også hos de personer, der arbejder i svinestalde - og hos deres børn. Arkivfoto

Den multiresistente bakterie MRSA findes ikke kun hos svin, men også hos de personer, der arbejder i svinestalde - og hos deres børn. Arkivfoto

NORDJYLLAND:Den resistente bakterie MRSA fra svin har i mindst seks tilfælde forårsaget øjenbetændelse hos nyfødte børn. Og i fire andre tilfælde har bakterien ført til betændelse i den ydre øregang - også hos nyfødte.

Det bekræfter hygiejnesygeplejerske Tinna Urth, som er en del af Region Nordjyllands MRSA-enhed, over for Ingeniøren torsdag.

Spædbørnene har fået bakterien fra deres forældre, som alle arbejdede i svinebesætninger. Og det udstiller myndighedernes dilemma, mener Hans Jørn Kolmos, professor og overlæge på klinisk mikrobiologisk afdeling på Odense Universitetshospital. Det fortæller DR Nordjylland.

- Det er jo ikke holdbart at sige, at strategien skal være, at vi prøver at forhindre bakterien i at slippe ud af svinestalden, for det kan vi altså ikke, siger Hans Jørn Kolmos.

De nye tal viser ifølge professoren, at mange børn af folk, som arbejder i svineindustrien, bærer rundt på bakterierne - modsat hvad myndighederne indtil nu har sagt.

- I de fleste tilfælde sker der heldigvis ingenting, men der er altså nogen, som får infektioner, og de kan være ret alvorlige, siger Hans Jørgen Kolmos.

I 2010 blev et nyfødt barn eksempelvis meget alvorligt syg af lungebetændelse som følge af MRSA-smitte. Og det er ingen tilfældighed, at det netop er hos spædbørn, smitten viser sig.

- Spædbørn tiltrækker stafylokokker næsten på samme måde som en honningmad tiltrækker fluer, siger Hans Jørgen Kolmos.

Han mener, man er nødt til at bekæmpe MRSA-bakterien i svinestaldene og på den lange bane helt fjerne den. Sundhedsstyrelsen har tidligere konkluderet, at det ikke giver mening at fjerne MRSA-smitte fra folk, der arbejder på svinefarme, fordi smitten kommer igen

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.