Nyt forskningscenter i Aalborg

Aalborg Universitet har fået fem millioner til at undersøge genoptræning efter slagtilfælde

- Hypotesen er, at vi ved at blive bedre til at skabe og måle ændringer i hjernens plasticitet, fortæller professor Ole Kæseler Andersen blandt andet. Arkivfoto <i>NF</i>

- Hypotesen er, at vi ved at blive bedre til at skabe og måle ændringer i hjernens plasticitet, fortæller professor Ole Kæseler Andersen blandt andet. Arkivfoto NF

AALBORG:Slagtilfælde, også kendt som apopleksi og afasi, er den tredjehyppigste dødsårsag herhjemme og den mest almindelige årsag til, at danskere bliver invalide. Sygdommen rammer hver syvende dansker på et tidspunkt i livet, og giver ofte alvorlige skader på hjernen – skader, der kræver langvarig og dyr genoptræning.

Det sætter Aalborg Universitet nu fokus på. Det sker i samarbejde med Bevica Fonden, der har bevilliget fem millioner kroner til at oprette Bevica Center for neurorehabilitering af apopleksi patienter under Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet.

Fokus vil være på at undersøge, hvordan man gennem teknologi bedst udnytter raske hjernecellers evne til at indlære funktioner, der før blev varetaget af de skadede hjerneceller (såkaldt ’plasticitet’), til optimal genoptræning af patienter efter et slagtilfælde.

Det skriver Aalborg Universitet i en pressemeddelelse.

Færre handicappede

Det overordnede mål for centret er, at færre mennesker skal stå tilbage med handicap efter slagtilfælde. Tilgangen er tværfaglig, sundhedsteknologisk forskning, der skal kortlægge betydningen af hjernens plasticitet i sammenhæng med genoptræning og samspillet mellem de to faktorer.

- Hypotesen er, at vi ved at blive bedre til at skabe og måle ændringer i hjernens plasticitet og tilpasningsevne også kan blive klogere på, hvilke slags genoptræning, der er bedst for den enkelte, og om effekten af den vil vare ved eller blot er midlertidig. Vi vil også arbejde aktivt med at fortælle patienterne om deres fremgang. Vi forventer, at det vil øge deres motivation til genoptræning og dermed sikre, at de tager ansvar for egen behandling og oplever hurtigere fremgang, fortæller professor Ole Kæseler Andersen, der sammen med lektor Winnie Jensen skal stå i spidsen for det nye forskningscenter.

- Vi vil gerne vide meget mere om, hvordan de forskellige typer af behandling og genoptræning påvirker plasticiteten i hjernen, men vi har kun få værktøjer til rådighed, der kan anvendes til at måle hjernens plasticitet – så vi vil arbejde med at udvide vores viden og udvikle nye værktøjer til at blive klogere, forklarer Winnie Jensen.

Håbet er, at centret kan bidrage til at mennesker der bliver ramt af et slagtilfælde kommer bedst muligt videre i livet og må leve med færre fysiske handicaps.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.