Nyt hovedværk til Skagen

Anna Ancher pastel, der hidtil har været i privateje, er nu kommet ”hjem” til samlingen på Skagens Museum

Skagen Museum får en Anne Ancher pastel hjem. Arkivfoto

Skagen Museum får en Anne Ancher pastel hjem. Arkivfoto

SKAGEN:Selvom det endnu er for tidligt at snakke om jul og de dertilhørende julegaver, har Skagens Museum dog alligevel modtaget en fornem gave fra Ny Carlsbergfondet, der i det mindste har givet museets inspektører julelys i øjnene.

Det drejer sig om pastellen Studie af sypigens hoved, Ane udført af Anna Ancher i 1890 - et værk der ikke kun motivisk men også i betydningsmæssig forstand kan betragtes som et af Anna Anchers hovedværker.

Allerede i sin samtid markerede Anna Ancher sig som en bemærkelsesværdig pastelmaler, og hendes pasteller udgør en afgrænset men meget markant og væsentlig del af hendes oeuvre.

50 kendte pasteller

Hun malede de første pasteller i 1880’erne, og de fleste er lavet i 1880’erne og 1890’erne, selv om hun derefter jævnligt vendte tilbage til dette medium. I alt kendes der cirka 50 pasteller, som hun har lavet, flere dog med ukendt opholdssted i dag.

Hun er en af de første danske kunstnere, der i slutningen af 1800-tallet tog pastelteknikken til sig efter at de franske impressionister gjorde teknikken populær igen, og selv om indflydelsen fra de franske impressionister er åbenbar, vides det ikke med sikkerhed, hvem der har introduceret Anna Ancher til pastelmaleri.

På pastellen ses en ung nedad seende kvinde, der er placeret op ad en solbeskinnet væg, hvor planterne i vindueskarmen, som man ikke kan se på billedet, aftegner nogle grønlige og blålige skygger på en gul væg. Modellen var skagbopigen Ane Nordmand, der har siddet model til flere af Anna Anchers værker.

I privateje i 120 år

Anna Anchers pastel har været i privateje siden 1892, hvor den blev sat til salg hos kunsthandler Bergmann. I 1980’erne købte en privatejer pastellen i København hos Kleis Kunsthandel og indlemmede den i sin samling i Skagen.

Det vides ikke, om pastellen har været udstillet andre steder end hos kunsthandler Bergmann i Anna Anchers samtid, men i nyere tid har den kun været udstillet i Anchers Hus i 2009 og på Arken i 2011, ikke des mindre er billeder taget af den herfra placeret den blandt de fem mest delte Anna Ancher værker på sociale medier som Twitter og Tumblr.

Når hele Skagens Museum åbner i februar 2016, bliver det bl.a. med en udstilling med et udvalg af museets arbejder på papir samt et udvalg af Anna Anchers pasteller på lærred, hvortil det er planen at lade Studie af sypigens hoved, Ane indgå.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.