Nyt tilbud til kræftramte borgere

Kræftrehabilitering kommer til at bestå af både fysisk træning, netværkscafé og individuel rådgivning

Fysioterapeuterne Marianne Tousgaard og Bente Brandhøj Petersen har netop været på kursus i at arbejde med kræftramte og er nu klar til at byde de første deltagere i tilbuddet kræftrehabilitering velkommen i træningscentret på Dragsbækcentret. Foto: Diana Holm <i>diana.holm@nordjyske.dk</i>

Fysioterapeuterne Marianne Tousgaard og Bente Brandhøj Petersen har netop været på kursus i at arbejde med kræftramte og er nu klar til at byde de første deltagere i tilbuddet kræftrehabilitering velkommen i træningscentret på Dragsbækcentret. Foto: Diana Holm diana.holm@nordjyske.dk

THY-HANNÆS:306 borgere i Thisted Kommune vil hvert år blive ramt af kræft, ifølge statistikken. Der er derfor mange, der kan få glæde af et nyt tilbud om kræftrehabilitering, som Thisted Kommune er i fuld gang med at sætte i værk.

Tilbuddet henvender sig både til borgere, der er i behandling for kræft, og dem, der har haft det.

Målet med kræftrehabilitering er at bidrage til, at kræftramte borgere får så god en livskvalitet som muligt gennem hele forløbet og at forebygge fysiske, psykiske og sociale følger af sygdommen.

Træning på hold

Helt konkret vil der blive mulighed for at deltage i fysisk træning to gange om ugen i træningssektionen på Dragsbækcentret i Thisted. Der trænes på hold, hvor der er plads til otte-ti stykker ad gangen. Et forløb vil som udgangspunkt vare 12 uger.

To af træningssektionens faste fysioterapeuter, Bente Brandhøj Petersen og Marianne Tousgaard, har netop været på kursus i at arbejde med kræftramte. Det bliver dem, der kommer til at stå for træningen, som afpasses efter hver enkelt deltagers behov.

Træningen foregår mandag eftermiddag og torsdag formiddag.

Kræftens Bekæmpelse med

Hver mandag vil der være tilbud om, at deltagerne efter træningen kan sætte sig og snakke sammen over en kop kaffe. Netværkscaféen skal drives af frivillige fra Kræftens Bekæmpelse. Organisationen efterlyser i den forbindelse lidt flere frivillige, der kunne tænke sig at stå for den opgave.

Kræftens Bekæmpelse har i øjeblikket åben kræftrådgivning to gange om måneden i De Frivilliges Hus i Thisted. Det tilbud bliver flyttet hen i Dragsbækcentret, så tilbuddene ligger samme sted. Det bliver den sidste mandag i hver måned samt mandagen to uger inden, hvor der er forvejen er træning og netværkscafé.

Temadage for alle

Ud over det faste program vil de to fysioterapeuter jævnligt arrangere tema-arrangementer, som vil være åbne for alle. Her bliver taget fat på emner som for eksempel kost, træthed, seksualitet og relation til arbejdsmarkedet.

Thisted Kommune har afsat midler til, at de to fysioterapeuter tilsammen kan bruge tyve timer om ugen til kræftrehabilitering. De er også forløbskoordinatorer og vil kunne guide borgerne videre til andre fagpersoner, når det er nødvendigt.

Spændte på deltagelsen

Nu er Bente Brandhøj Petersen og Marianne Tousgaard spændte på, hvor mange borgere der henvender sig for at deltage i det nye tilbud.

- Det er svært at vide, hvor mange der vil benytte sig af det. Men der er helt klart mange, der har behovet, fastslår Bente Brandhøj Petersen.

Både sygehuset, praktiserende læger og jobcentret er orienteret om tilbuddet og kan henvise til det. Men man kan også selv henvende sig.

- Der er slet ikke så mange forhindringer, og det hele er ganske gratis, understreger fysioterapeuten.

Hendes kollega Marianne Tousgaard tilføjer:

- Vi kan som fysioterapeuter give nogle gode ideer til, hvordan man kan træne. Og så er der hele den sociale del af det. Her er en mulighed for at være sammen med ligestillede og få en snak med andre kræftramte, som kan forstå, hvordan man har det.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.