Opsendelse af AAU-satellit forsinket

Vejret for dårligt på raketbase i Fransk Guyana

Peter Witten
Her tjekkes en tidligere satellit fra Aalborg Universitet, AAUSAT3. Arkivfoto: Martin Damgård
Aalborg 24. april 2016 10:24 - Opdateret 24. april 2016 12:40

AALBORG: Heller ikke lørdag aften lykkedes det at få AAUSAT4 - mini-satellitetten fra Aalborg Universitet - sendt op i rummet.

Raketopsendelsen fra Fransk Guyana i Sydamerika måtte udsættes på grund af dårligt vejr.

Nu forsøger man at få opsende raketten - og AAUSAT4 - søndag aften kl. 23 dansk tid.

Flere mini-satellitter med

Aalborg Universitets nyeste studenterbyggede mini-satellit AAUSAT4 er med i lasten med kurs mod rummet, når det endelig lykkes den europæiske rumorganisation ESA at opsende miljøovervågnings-satellitten Sentinel-1B med en Soyuz-raket fra Fransk Guyana.

ESA’s uddannelsesafdeling benytter den kostbare flyvelejlighed til at lade tekniske studerende fra universiteterne i Aalborg, Liège i Belgien og Torino i Italien sende små, firkantede mini-satellitter med op i rummet.

Skal overvåge skibstrafik

AAUSAT4 skal forbedre den overvågning af skibstrafikken ved Grønland, som blev indledt med forgængeren AAUSAT3 og fulgt op med AAUSAT5 i samarbejde med astronaut Andreas Mogensen.

Den belgiske CubeSat Oufti-1 skal teste digital radiokommunikation til rummet, og italienske e-st@ar-II eksperimenterer med et kontrolsystem, som udnytter jordens magnetfelt.

Opsendelse i junglen

Mange af de danske, belgiske og italienske studerende har mødt hinanden i ESA’s laboratorier i Holland og i rumcentret i Fransk Guyana, hvor modulet med de små studentersatellitter er blevet integreret i den store Soyuz-raket.

Ud i junglen

Mikael Juhl Kristensen og Anders Kalør var AAU-teamets udsendinge ved de sidste forberedelser i tropiske Kourou.

Stedet benyttes til næsten alle ESA’s opsendelser, og det giver ifølge Mikael Juhl Kristensen god mening:

- Affyringscentret er placeret inde i den sydamerikanske jungle, så eventuelle ulykker ikke er til fare for civilbefolkningen. Det er også en af forklaringerne på, at det ikke ligger i Europa. Det ville være svært at finde et punkt på et europæisk kort, hvor der ikke er beboelse inden for 10-15 km, forklarer han.

Sidste test i troperne

Afsætning i 476 km’s højde

Under opholdet i Fransk Guyana fulgte de to danske ingeniørstuderende de afsluttende tests af studentersatellitterne, som nu befinder sig i et specielt affyringsrør ombord på Soyuz-raketten.

Hvis alt går som planlagt, vil AAUSAT4 og de to andre mini-satellitter, såkaldte CubeSats blive sat af i 476 kilometers højde, og de vil derefter bevæge sig med cirka 7,7 km/s i deres polære bane. Manøvren er planlagt til at foregå 168 minutter efter Soyuz-rakettens lift-off, oplyser Aalborg Universitet.

Følg med her

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...