Opspind om afbrænding af slam

Politiker misinformerede - i Frederikshavn ender spildevandsslam også på markerne

Jens Hedegaard Kristensen: - Min fejl. Foto: Grete Dahl

Jens Hedegaard Kristensen: - Min fejl. Foto: Grete Dahl

FREDERIKSHAVN:Slam fra renseanlæg i Frederikshavn, Skagen og Sæby bliver spredt ud som gødningsstof på nordjyske marker - helt på linje med, hvad der foregår mange andre steder i Danmark.

På debatsiderne i NORDJYSKE Stiftstidende påstod byrådsmedlem Jens Hedegaard Kristensen (S) onsdag i indlægget ”Det rene slam!” det stik modsatte: ”Frederikshavn Kommune har i stedet valgt at tørre slammet og brænde det af. På den måde får vi slammet vekslet til fjernvarme og el.”

Samtidig betegnede han det som uvederhæftigt som politiker at afgive erklæringer om, at slammet er rent, og urimeligt at opfordre landmænd til at aftage det.

Men faktisk har Miljøservice, Vejen, pr. 1. februar indgået en aftale om at aftage spildevandsslam fra alle tre renseanlæg i Frederikshavn Kommune i resten af 2014, oplyser indehaveren, Mogens Jensen.

Penge med slammet

Miljøservice leverer og spreder det kontrollerede slam vederlagsfrit - og der følger penge med til landmænd, som vil aftage det.

Jens Hedegaard Kristensen er ikke blot et fremtrædende byrådsmedlem for de regerende socialdemokrater i Frederikshavn.

Han er også sit partis eneste repræsentant i bestyrelsen for Frederikshavn Forsyning og datterselskabet Frederikshavn Spildevand, som driver renseanlæggene.

Et gammelt indlæg

Jens Hedegaard Kristensen indrømmer, at oplysningen om praksis i Frederikshavn i debatindlægget er forkert.

- Jeg lægger mig fladt ned. Jeg har selv fremsendt et flere år gammelt år gammelt debatindlæg, og det afspejler situationen, som den var dengang. Ikke i dag. Der er sket en fejl fra min side. I dag ender slammet på landbrugsjord.

Frederikshavn eksperimenterede i 00’erne, mens Jens Hedegaard Kristensen, var formand forsyningsselskaberne, med tørring og afbrænding af slam. Men forsøget blev stoppet på grund af arbejdsmiljøproblemer ved håndtering af det tørrede slam. Derefter overgik man til kompostering.

Da Venstre og SF for fire år siden overtog den politiske styring af kommunen, blev SF’eren Brian Pedersen formand Forsyningen, og udbringningen af slam på dyrkede marker genoptaget.

Jens Hedegaard Kristensen siger, at han, efter igen at være indtrådt i bestyrelsen for Forsyningen, vil arbejde for at stoppe udbringningen af Frederikshavns spildevandsslam på dyrkede marker.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.