Organerne skal på dagsordenen

Patientforeningen "Organdonation - ja tak" har stillet et borgerforslag om formodet samtykke, som de vil have fremsat i Folketinget

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

AALBORG:Hvis du bliver ramt af en sygdom og får brug for et nyt organ, så må du håbe på, at der findes et match til dig i donorregistret.

I dag har kun hver femte af danskerne taget stilling til, om de ønsker at være organdonorer, og det vil Lasse Heidelbach gerne have lavet om på.

- Lige nu står der ca. 450 personer på venteliste til et nyt organ. Hvis flere vil tage stilling til, om de ville være organdonorer eller ej, ville det tal være meget lavere, forklarer Lasse Heidelbach, som i 2015 stiftede organisationen "Organdonation - ja tak" sammen med sin kone, Karen Heidelbach.

Der skal 50.000 til

Sidste år blev organisationen til en patientforening, og 2. marts afleverede foreningen et borgerforslag om formodet samtykke, der vil blive taget stilling til i Folketinget, hvis 50.000 personer skriver under på forslaget digitalt.

Siden underskriftindsamlingen begyndte, har over 6000 skrevet under på, at de gerne vil have forslaget i høring. De 50.000 underskrifter skal nås på et halvt år, og det er en udfordring, erkender Lasse Heidelbach.

- Hvis vi skal nå vores mål, skal vi have 280 underskrifter om dagen. I en anden underskriftindsamling har 22.000 skrevet under i løbet af to et halvt år, så der er et stykke vej endnu, erkender medstifteren.

Selv dobbeltmoralske

I 2016 skrev NORDJYSKE en artikel om Lasse Heidelbachs initiativ til organisationen, der skyldtes, at hans datter på dengang tre år, havde haft kræft og som følge af det havde brug for en ny lever, som hun måtte vente otte måneder på.

Datteren fik en ny lever i tide og overlevede, men forløbet satte tankerne i gang hos forældreparret. Hvorfor er der ikke flere, der har taget stilling til organdonation i Danmark?

- Vi var heller ikke donorer selv, før vores datter blev syg, og det var egentlig ret dobbeltmoralsk, konkluderer Karen Heidelbach, der også er projektleder i organisationen.

Samtidig er det også en paradoksal sag, mener Lasse Heidelbach.

- Der er 22 procent, der har taget stilling til organdonation, men 90 procent siger, at de går ind for organdonation, så der er noget, der ikke stemmer.

Håb for fremtiden

Lasse og Karen Heidelbach håber, at der bliver sat mere fokus på organdonation i fremtiden.

- Det er et meget personligt spørgsmål, om man ønsker at være organdonor eller ej, men hvis bare flere ville tage stilling til spørgsmålet, er vi nået langt, siger Lasse Heidelbach.

Helt personligt håber parret, at "Organisation - ja tak" vil vokse sig endnu større, og at der bliver mere kendskab til dem og organdonation.

- Jeg har oplevet, at transplantationer ikke er så "sexet," som eksempelvis kræft, som alle kan forholde sig til, men det bliver det ikke mindre vigtigt af. Tværtimod, siger Karen Heidelbach.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.