Orla Hav: Vækstpakke gør særligt gavn i Nordjylland

Især de tunge industrier vil bedre vilkår og dermed incitament til at skabe flere arbejdspladser, påpeger han

Orla Hav: Vi har givet et håndslag til virksomhederne. Jeg tror på deres ærlige vilje til at skabe en større samfundskage. Foto:

Orla Hav: Vi har givet et håndslag til virksomhederne. Jeg tror på deres ærlige vilje til at skabe en større samfundskage. Foto:

NORDJYLLAND:Nordjysk erhvervsliv - og arbejdsmarked - bør hilse regeringens nye vækstpakke særligt velkommen, mener folketingsmedlem Orla Hav (S).

Han peger på, at en række af de afgiftslettelser, der er en del af pakken, i særlig grad kommer den nordjyske industri til gode:

- Vi reducerer afgiften på procesenergi med 210 millioner kroner fra 2014 til gavn for virksomheder som de store slagterier, fiskeindustrierne og Aalborg Portland.

Samtidig fritager man erhvervene for CO2-afgift på el. Det er 1,4 milliarder kroner. Det synes jeg også er en håndsrækning til nogle af de erhverv, vi har i Nordjylland.

Og det er i nogen grad de samme virksomheder, der især kommer til at nyde godt af det, bekræfter han.

Dertil en sænkning af el-distributionsbidraget med 160 millioner kroner årligt.

Fra 2015 sænkes emballageafgiften med 460 millioner kroner.

- Og så bortfalder afgiften på lastbilkørsel jo. Den ville have belastet erhvervslivet med 775 millioner kroner.

Fra bortfaldet af afgiften på kapacitet til forbrænding og bortskaffelse af farligt affald kommer 45 millioner kroner i 2014 og 75 mio. kr. årligt fra 2015.

Vandafledningsafgiften til procesvand i erhvervslivet, primært fødevareerhvervene, får en knækskala, som er beregnet til at give lettelser på 140 millioner kroner i 2014, 280 mio. i 2015 og stigende til 700 millioner kroner i 2018.

Dertil kommer effekten på turisterhvervet af den lavere hotelmoms.

Orla Hav har sammenregnet lettelser i hele landet på i alt 2,5 milliarder kroner i 2014.

- Det er et håndslag til erhvervslivet om at få sat gang i jobskabelsen og dermed i den indenlandske efterspørgsel, og den styrkes yderligere af håndværkerfradraget. Vi stimulerer både efterspørgslen og reducerer omkostningerne.

Få betaler selskabsskat

Han har ikke regnet lempelser i selskabsskatten ind - for der er ikke ret mange nordjyske virksomheder, der betaler selskabsskat. Hans kommentar til den stærke debat om netop selskabsskatterne er:

- Det er bedre at få 22 procent af en større lagkage end 25 procent af en mindre. Det er mit håb, at det udvikler sig sådan, for virkeligheden er, at kun 25 procent af virksomhederne for øjeblikket betaler selskabsskat, påpeger han.

Nordjylland er i en række sammenhænge 10-11 procent af Danmark, men Orla Hav tror, at der måske skal lægges en ekstra faktor ind netop i denne forbindelse, fordi landsdelen har forholdsvis mange af den type virksomheder, der får stor gavn af afgiftslettelserne.

Tror på ærlig vilje

Han forstår frygten for, at lettelserne til erhvervslivet risikerer at udmønte sig i højere løn til direktørerne og større udbytter til aktionærerne frem for arbejdspladser.

- Men jeg tror ikke på det. Jeg tror, der er et ærligt ønske i erhvervslivet om at lave en større samfundskage og dermed få flere i beskæftigelse - at få sat gang i en positiv spiral.

Han peger på, at der det seneste år har været 100 milliarder i overskud på betalingsbalancen.

- Det er jo ikke udtryk for et samfund, der har en dårlig konkurrenceevne. Det er udtryk for et samfund med en dårlig psykologi med hensyn til den indenlandske omsætning.

- Vi kan kun håbe. Vi har ikke noget bevis, erkender han.

- Men vismændene har jo sagt, at der kan være op til 160.000 job i det her.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.