Otte gode råd før skybrud

DMI varsler voldsom regn over Nordjylland fredag aften - se gode råd mod vandmasserne her

Jens Hukiær
Skybrud giver masser af vand, og det kan forårsage voldsomme skader på huse. Arkivfoto
DMI 5. juli 2012 21:01

NORDJYLLAND: Danmarks Meteorologiske institut har varslet skybrud i første gange over de sydlige dele af Danmark, men senere på fredagen skulle det voldsomme regnvejr også nå Nordjylland.

Det har fået Boligejernes videnscenter til at udsende gode råd om at være godt forberedt i tilfælde af voldsomme regnmængder, og der er faktisk flere ting, du kan gøre for at forhindre eller begrænse skader.

De gode råd

Her er otte gode råd fra Bolius - Boligejernes Videncenter - om, hvordan du kan forhindre vandet i lave skader i din bolig.

- Luk vinduer og døre. Ved skybrud kan vandet komme ind af både tagvinduer, vinduer i facaden og især vinduer og døre i kælderen. Luk derfor alle vinduer og døre, når der er varsel om skybrud. Hvis der tidligere er kommet vand gennem de lukkede vinduer og døre i kælderen, kan du skrue krydsfinerplader fast på ydersiden af åbningerne. Pladerne skal være så store, at de også dækker fugerne om vinduerne og dørene.
- Luk ventilationshuller i ydervæggene. Er der huller i ydervæggen, som er placeret tæt på terræn, bør du lukke dem. Du kan skrue krydsfinerplader over åbningerne.
- Tjek afløb og tagrender. Undersøg om tagrenderne er fri for blade og andet, der kan hindre vandet i at løbe frit. Gå tagbrøndene igennem og rens dem, hvis de er fyldt med blade og snavs.
- Fjern indbo fra kældergulvet. Flyt de ting fra kælderen, som er mindst modstandsdygtig for vand, op i stueniveau, og placér andet indbo i kælderen et godt stykke over gulvet. Beskidt kloakvand kan trænge ind i kælderen, så tingene skal helst stå på stålreoler, som kan vaskes ned og desinficeres.

Tjek terrænet

- Undersøg terrænet ved dit hus. Falder terrænet ind mod huset kan du grave mindre kanaler i terrænet. Vandet kan derved ledes væk fra soklen og længere ud i terrænet. Kanalerne behøver ikke være brede, men de skal have fald væk fra huset, så vandet ledes væk.

- Hav sandsække parat. Du kan stoppe meget vand i at trænge ind i boligen ved at lægge sandsække på de utætte steder. Hvis vandet er på vej ind i gennem utætheder eller vinduer og døre, kan du lægge sandsække ud, som vil dæmme op for vandet.
- Begræns opstigende kloakvand. Har du ikke fået monteret højtvandslukke, kan du stadig begrænse opstigende kloakvand. Læg et stort stykke plast ovenpå gulvafløbet og læg sandsække ovenpå. Hvis der er risiko for, at vandet stiger op af toilettet, kan du fylde en plastpose med stof eller lignede. Stop posen ned i toilettet og læg sandsække ovenpå for at holde posen nede.
- Hav en automatisk pumpe i huset. Hvis du før har haft vand i kælderen, bør du have en kraftig pumpe i huset til at fjerne indtrængende vand. Du skal kun benytte pumpen, hvis det er regnvand, der trænger ind i dit hus. Hvis det er kloakvand, kan du ikke bare pumpe det ud i haven. Det skal samles i spande, indtil det er muligt at hælde det i kloakken igen.


Kilde: www.bolius.dk

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Her ville vi gerne vise dig forslag til artikler fra vores magasiner, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Seneste nyheder

Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...