Aalborg

Pebernødder reddede brødfabrik

Hos Jensen Brød har man altid produceret Vendsysselske Pebernødder. De har sågar reddet virksomheden

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Aalborg Citys julemand er stor fan af pebernødderne, som han i en årrække har stået som frontfigur på, når der blev delt ud i haller, gader og stræder.

AALBORG:Duften af nybagt brød nærmest emmer fra væggene i Jensen Brøds nye produktionslokaler. Her bliver der hver eneste time produceret 5000 brød.

For et år siden flyttede virksomheden fra Skjernvej i Aalborg Øst til de nye lokaler på Vardevej - blot et stenkast borte. Og siden er omsætningen vokset med rekordfart.

- Vi har øget vores omsætning med cirka 40 procent, siden vi flyttede herover, fortæller Lars Jensen, der siden 2003 har været direktør i Jensen Brød A/S.

Han står skrævende mens han betragter brødene rulle forbi på produktionsbåndet, fra blot en klat dej til færdigt brød, klar til ovnen. Intet er overladt til tilfældighederne - og inden brødene køres i ovnen, håndsnittes de af personalet, så overfladen bliver helt perfekt.

For Lars Jensen er dette ikke kun brød. Det er heller ikke blot en levevej. Det er livsnerven i hele hans tilværelse. Som ung gik han til hånde i sin fars fabrik - nu er det hans opgave at føre virksomheden med familienavnet videre. Og det går godt. Langt bedre end hans familie havde troet, da de i 90’erne var tæt på at lukke og slukke Jensen Brød.

Pebernødderne reddede firma

Lars Jensen skridter gennem produktionen, gennem gangene til et lille rum, hvor essensen af det, der er Jensen Brød, opbevares bag en julerød dør - eller i det mindste resterne af årets produktion. Duften af pebernødder er ikke til at tage fejl af - den klassiske duft af nelliker danser gennem luften og fremtryller en usynlig julestemning i mellem de hvide vægge, hvor produktionsmaskiner i stål står klar til næste års brug.

- Det er ikke bare pebernødder. Det var dem, der reddede os den gang, fortæller Lars Jensen og betragter den lille vogn med pebernødder, der i år ikke når ud til forbrugerne.

Under familievirksomhedens krise lukkede Jensen Brød ned for alt andet end pebernødderne. Alle stimlede sammen for i fællesskab at gøre en indsats for at redde virksomheden. Og det lykkedes. Pebernødderne og viljen til at kæmpe for det, der var kært, reddede virksomheden.

- Det vil de også kunne gøre igen, hvis det skulle gå galt. Men det gør det ikke, siger Lars Jensen med et smil.

2014 gav rekord i pebernødder

Selvom investeringen i nye produktionslokaler har været dyr, så er virksomheden grundsolid. Og selvom Lars Jensen havde tænkt at være med hele vejen gennem etablering af produktionen i de nye lokaler, så har der også været økonomi til at han kunne tage flere måneders fædreorlov, da han og hans kone blev forældre til deres første søn, Bjørn.

De danske forbrugere køber ganske enkelt mere brød end nogensinde før. Og Jens Brøds produkter går som - ja - varmt brød.

Det samme er også tilfældet for pebernødderne, som produceres under navnet Vendsysselsk Pebernødder.

- Sidste år fik vi en aftale med Dansk Supermarked. Vores pebernødder lå i alle Nettobutikker over hele landet, fortæller Ole Vittrup, salgsleder hos Jensen Brød.

Han smiler stort, mens han fortæller, hvordan salget steg til rekordhøjder. Det var et fantastisk pebernødde-år for fabrikken. Men i år bød ikke på samme aftale. Pebernødderne sælges kun i nordjyske detailbutikker.

Et julehit i hele landet

Derfor er der i år produceret lidt for mange pebernødder - de produceres nemlig i løbet af efteråret, fortæller Ole Vittrup.

Af samme grund har virksomheden haft svært ved at navigere i efterspørgslen.

Men det er ikke et skud for boven. For selvom pebernødderne er selve grundsubstansen i virksomheden, hjerteslaget, så er det i dag kun et lille bid af kagen, når det kommer til det samlede billede.

Og selvom succesen er dalet sammenlignet med sidste år, så er de vendsysselske pebernødder stadig et gigantisk hit. Over hele det ganske danske land glæder pebernøddefans sig hver eneste jul til at sætte tænderne i en pebernød fra Jensen Brød - langt flere end man skulle forvente. Alene på Facebook har pebernødderne over 3000 fans.

Interessen for pebernødderne uden for Nordjyllands grænser har resulteret i, at Jensen Brød eksporterer pebernødderne til andre landsdele, om man så må sige, så nordjyder i København, Sønderjylland og andre steder i landet ikke går glip af smagen af jul på nordjysk.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.