Penge til høreapparater og planterødder
AAU med i to projekter, der får del i den første pulje fra InnovationsFonden

Hvede, byg, kartofler og græs med dybere og stærkere rødder, der gør planterne mere robuste over for tørke. Det er målet for det ene af de to projekter, kaldet RadiMax, AAU deltager i med støtte fra InnovationsFonden.
AALBORG:De første 179 millioner kroner fra den nyskabte InnovationsFonden er nu på vej ud til forskere og virksomheder over hele landet. I alt 19 projekter er udvalgt til at få støtte, og Aalborg Universitet er med i to af dem.
Lettere at skelne tale
Det ene handler om at udvikle et avanceret trådløst høreapparat, så personer med nedsat hørelse bedre kan skelne enkelte lyde i støjfyldte omgivelser, det såkaldte cocktail party-problem.
I projektet arbejder forskere ved AAU’s Audio Analysis Lab sammen med virksomheden GN Resound i Ballerup. Projektet løber i fire år, og budgettet er på 12 mio. kr.
- Kvaliteten og forståeligheden af tale skal forbedres, så personer med høreapparat kan deltage lige så aktivt i samtaler som personer uden nedsat hørelse, forklarer forskningschef Fredrik Gran, GN Resound.
Det handler om gennem avanceret signalbehandling at forstærke de lyde, som mennesker opfatter som tale. Det er ikke muligt i dagens høreapparater med begrænset regnekraft og batterilevetid. Med trådløs kommunikation kan man fordele beregningerne over flere enheder som f.eks. mobiltelefoner og tablets og få disse til at arbejde sammen med høreapparaterne.
Dybere rødder
Det andet projekt, som AAU er involveret i, er at udvikle planter med dybere og stærkere rødder, så de bliver mere robuste over for tørke og stress.
I projektet deltager også forskere fra universiteterne i København og Aarhus og en række virksomheder inden for planteforædling. Også dette projekt løber i fire år. Budgettet er på 21 mio. kr.
- Vi får hårdt brug for planter, der yder mere end i dag, er mere robuste, og som kan sikre minimalt spild af vigtige næringsstoffer, siger Christian Sig Jensen, der er forsker hos DLF-Trifolium og koordinator af projektet.
Det er døbt RadiMax og skal udvikle nye sorter inden for hvede, byg, kartofler og græs. På Københavns Universitet bygges et laboratorium, hvor forskerne ned til mindste detalje kan følge planternes vækst, herunder ikke mindst rodvæksten, og se, hvordan de påvirkes af tørke og udnytter næringsstoffer.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.