Pengemaskine i vinden

Strid om overskuddet i Danmarks største møllepark på land

Professor Frede Hvelplund: - Hvis jeg selv havde muligheden, ville jeg helt klart investere i parken. Foto: Thomas Hansen <i>Foto: Thomas Hansen</i>

Professor Frede Hvelplund: - Hvis jeg selv havde muligheden, ville jeg helt klart investere i parken. Foto: Thomas Hansen Foto: Thomas Hansen

KLIM:Danmarks største vindmøllepark på land, som Vattenfall nu er klar til at rejse i Klim Fjordholme, og som kan lave strøm nok til 58.000 husstande, bliver en sand pengemaskine.

Når de 22 kæmpemøller efter ni år er betalt, vil de give et årligt overskud på 75 millioner kroner. Til glæde for Vattenfall og de naboer, der ifølge loven skal have mulighed for at købe 20 procent af møllerne. Men ikke til synderlig glæde for Jammerbugt Kommune, der højst vil få en lille del af overskuddet ind i selskabsskat.

Sådan lyder vurderingen fra Frede Hvelplund, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet. Han har regnet på økonomien i den nye møllepark.

- De 75 millioner kroner er mange penge, der virkelig kunne betyde noget i et lokalsamfund. Jeg forstår ikke, hvorfor Jammerbugt Kommune ikke har forsøgt at få en større andel, siger Frede Hvelplund og tilføjer:

- Hvis jeg selv havde muligheden, ville jeg helt klart investere i parken.

Hans kritik afvises af såvel kommunen som Vattenfall.

- Hvorfor skulle vi kræve større medejerskab end de 20 procent? Det gør vi jo heller ikke, når andre virksomheder har aktiviteter i kommunen, siger Jens Christian Golding (S), formand for udvalget for teknik og miljø i Jammerbugt Kommune.

- Hvelplund laver fejl i sit regnestykke: Han sætter salgsprisen på el alt for højt, og han glemmer, at vi mister indtægterne fra den nuværende park, når den fjernes, siger Arne Rahbek, kommunikationschef i Vattenfall.

Mølleparken skal stå færdig i 2015. Vattenfall forventer at have salgsprospektet til parkens naboer klar inden sommer.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.