Pensionist: Det er utrygt at bo på plejehjem, men vi må "leve med det"

DEBAT:Valgets tabere er os, pensionisterne, måske bedre kendt som ældrebyrden, boomer-generationen, 68’erne…
Vi er, skønt vi her i 2022 er på lidt over en million, ikke inviteret til partiernes valgflæsk af mindre skat på arbejdsindkomst, bedre pasning af de små, psykiaterhjælp til børn og teenagere - you name it.
Vi gamle må altså være tilfredse med resterne fra velfærdsbordet.
Vi gamle må altså være tilfredse med resterne fra velfærdsbordet.
Det vil sige, at årtiers løfter om bedre plejehjem bare bliver gentaget igen og igen. Vi tror ikke længere på det; men vi har ikke andre valg, når vi ikke kan klare os selv længere.
Vi må, som Mette Frederiksen så poetisk har sagt, "leve med det". Leve med (pardon my French) at lave i bukserne og sidde i det i timer bagefter – hvis vi da ikke bliver hængt op i en "galge", som de praktiserer på Kongsgården i Aarhus.
Vi kommer kun i bad, når der er tid til det, vi bliver knap rundvasket, medmindre vi selv kan. Rengøring – måske får vi det én gang om måneden.
Lad os glemme maden og alt det andet, der heller ikke har noget med velfærd og omsorg at gøre. Det er utrygt at være plejehjemsbeboer.
Det er vores valg som pensionister – vi må, som Mette Frederiksen har sagt "leve med det".
Der er dog én fordel ved at være på et plejehjem: Her er der ikke direkte problemer med en galopperende inflation, med skyhøje energi priser – i det hele taget leveomkostninger som almindelige pensionister ikke kan betale.
60 pct. af os har kun de offentlige ydelser og ATP at leve af. Tres procent! Af de resterende 40 pct. er der kun omkring 10 pct., der har en privat pension, der holder til kirkegården. De resterende 30 pct. har nogen privat opsparing, men den holder ikke hele vejen, så de ender som de 60 pct. - på offentlig forsørgelse.
Hvad er forsørgelsen så i penge? I 2022 er den fulde folkepension 14.019 kr., og hvis man får en ældrecheck, kommer man op på 15.519 kr. – 519 kroner over fattigdomsgrænsen. Grundbeløbet, vi alle får, er i 2022 på 6547 kroner efter skat, afhængig af trækprocent.
Man skulle så tro, at et ægtepar hvor den ene har en privat pension, og den anden kun folkepension; så ville den part være berettiget til den fulde pension, men nej – pensionister bliver sambeskattet, så folkepensionist-fællen får kun omkring halvdelen – 7000 kroner – sådan.
Til information sambeskattes ægtefæller normalt ikke, men pensionister er jo heller ikke normale mennesker.
Ikke hvis man spørger sin bank eller realkredit (hvis man nu ejer sin bolig). Her er vi "persona non grata", vi er ikke kreditværdige. Vores kreditvurdering er den samme som dem, der er i arbejde. Altså skal indkomsten være fire gange højere end prisen på det (sommer)hus, man vil købe. Rådighedsbeløbet, det man har at leve for, skal for to voksne (også pensionister) være kr. 10.000/md.
Har man fast ejendom og friværdi kan man jo, som Mette Frederiksen sagde til en ældre dame, bare tage et lån. Men Mette, vi kan på grund af vores ringe kreditværdighed, kun i bedste tilfælde låne op til 60 pct., og ikke de 80 pct. som alle andre kan, og selv de 60 pct. er ikke bare "lige sådan" at få bevilliget.
Det, som I politikere skal gøre for, at vi kan fornemme jeres mantra – velfærd - er at:
- Gøre folkepensionens grundbeløb skattefrit.
- Ophæve sambeskatning af pensionist ægtefæller.
- Tilpasse låne regler i banker og realkredit institutioner, så vi også kan være med.
Det er såmænd alt, der skal til for, at 60 pct. af danske pensionister ikke skal leve på fattigdomsgrænsen; og i tider som dem, vi har nu, slet ikke kan leve.
Vi vil ikke være afhængige af nødlån fra staten (100 mio. kr.), som kommunerne alligevel ikke vil låne ud, og som skal betales tilbage. Det er som at fodre hunden med dens egen hale.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.