Polens brevdueentusiaster er rykket op i hakkeordenen
Polens brevdueentusiaster er rykket højere op i hakkeordenen og tæller i dag over 40.000.

POLAND-TRADE-FAIR-ANIMALS-PIGEONS Andrzej Grygiel/Ritzau Scanpix
Michal Trojczak åbner stolt et af sine mange bure og ser stille på, at en af hans godt 70 støvblå brevduer sætter af og flyver ud over det snedækkede landskab i det østlige Polen.
- Mine fugle er atleter, siger den 42-årige brevdueavler, som arvede sin passion for brevduer fra sin far og farfar.
Polens brevdueentusiaster er rykket højere op i hakkeordenen og har i dag Europas største brevduesammenslutning med over 40.000 medlemmer. Mange af brevdueholderne har gjort sig bemærket internationalt ved at vinde striber af trofæer.
Men det halter, når det kommer til at avle duer med flotte stamtavler, som har stor betydning for fuglenes værdi.
Trojczak siger, at han blev professionel avler, efter at han forlod hæren for et par år siden og indgik et partnerskab med en ven.
Sammen købte de belgiske duer med prestigefyldte stamtavle. De investerede tusindvis af euro - alene godt 80.000 kroner i en meget ung brevdue ved navn Porsche 911.
- Han har givet os meget glæde og mange penge, siger den tidligere kaptajn i hæren.
Han håber nu på, at han og andre polske brevdueavlere inden for et årti kommer til at rivalisere med belgiske og hollandske brevdueavlere.
Dueslag har traditionelt været en del af Polens landskab - navnligt i mineregionerne, hvor dueavl har historiske rødder og har en næsten mytisk status.
Efter en dag i de mørke minegange er der mange minearbejdere, som har sat stor pris på at komme op i dagslyset og se på deres bevingede venner. Duerne køres hundredvis af kilometer væk fra deres loft og slippes fri. De finder hjem i kraft af evne til at mærke Jordens magnetfelt og orienterer sig ved at orientere sig efter solen.
Brevduer har en tophastighed på 120 kilometer i timen. Da Polen blev uafhængigt igen i 1918, blev dueavl et militær anliggende på grund af fuglenes evne til hurtigt at overbringe et brev.
Da nazisterne havde invaderet Polen og udløst Anden Verdenskrig nedlagde de øjeblikkeligt forbud mod dueavl. Det betød, at entusiaster næsten skulle begynde helt forfra efter krigens afslutning.
På det polske marked koster en due omkring godt 400 kroner og fire eller fem gange så meget, hvis det er til internationale turneringer.
I Vesteuropa begynder priserne ved 200 euro (1500 kroner). I marts 2019 blev en belgisk brevdue ved navn Armando solgt ved en auktion for knap ti millioner kroner - mere end det tredobbelte af den hidtidige rekordpris for en brevdue. Køberen var kineser.
/ritzau/AFP