18 kommuner med økonomiske udfordringer får tildelt særtilskud

50 kommuner har søgt om særtilskud for næste år. 18 af dem får nu del i pulje på 650 millioner kroner.

18 kommuner kan næste år se frem til at få en hjælpende hånd.

De har nemlig det tilfælles, at de alle får del i et særligt tilskud fra en ekstraordinær stor pulje på 620 millioner kroner.

Det oplyser Indenrigs- og Boligministeriet i en pressemeddelelse tirsdag.

I år er puljen ekstraordinært vokset med 250 millioner kroner som følge af en aftale om kommunernes økonomi for næste år, lyder det videre.

- Med årets økonomiaftale når vi op på et ekstraordinært højt niveau for særtilskud i 2023 på mere end 600 millioner kroner, siger indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) i meddelelsen.

- Jeg håber, at de 18 kommuner bruger denne mulighed til at investere i tiltag, der kan understøtte en langsigtet forbedring af deres økonomiske situation, lyder det.

Kriterierne for at kunne søge om særtilskud for næste år var blevet meldt ud på forhånd.

De tæller demografiske og socioøkonomiske udfordringer, aktuelle økonomiske udfordringer og vedvarende økonomiske udfordringer. Det skriver ministeriet i meddelelsen.

Lolland Kommune modtager flest penge fra puljen. Næste år modtager kommunen 195 millioner kroner.

Bornholm og Langeland følger efter med tilskud på henholdsvis 82 og 60 millioner kroner.

En stor del af de 620 millioner kroner er i forvejen blevet tildelt kommunerne Lolland, Langeland og Læsø. I foråret blev der indgået aftaler med disse kommuner om udviklingspartnerskaber med tilskud for årene 2022-2025.

I alt har 50 kommuner søgt om særtilskud for næste år. 21 af dem har fået lånedispensation til en pulje på 200 millioner kroner.

Pengene skal ses som et supplement til et udligningssystem, som hvert år fordeles mellem alle landets kommuner.

Men spørger man Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd, løser puljen ikke de grundlæggende problemer i de trængte kommuners økonomi.

- Der er for langt de fleste kommuner tale om et enkeltstående særtilskud, og det gør det svært at komme på den anden side af de massive og langsigtede udfordringer, der er.

- Det her stopper nogle huller og lapper lidt, men næste år vil man stå i samme situation, siger han.

Steffen Damsgaard mener, at det var bedre at dele flere flerårige tilskud ud, eller at justere udligningsordningen, så den bedre tager højde for de demografiske forhold, der tynger kommunernes budgetter.

- Udligningsordningen tager ikke tilstrækkeligt højde for, at nogle kommuner dækker over et stort område, hvor der ikke bor mange mennesker.

- Og på samme måde bliver man ikke kompenseret tilstrækkeligt, hvis man har en stigende alderssammensætning, siger han.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.