Aftale for afghanske tolke forlænges med et år og lukkes

Taliban har overtaget magten i Afghanistan, og tolke får nu yderligere et år til at søge asyl i Danmark.

Afghanistan <i>Shakib Rahmani/Ritzau Scanpix</i>

Afghanistan Shakib Rahmani/Ritzau Scanpix

Afghanske tolke, der har hjulpet danske styrker, får nu yderligere et år til at søge asyl, hvorefter tolkeaftalen lukkes.

Det fremgår af et svar til Folketinget fra forsvarsminister Trine Bramsen (S) om aftalen fra 2013, hvor tolke kan søge om at blive evakueret fra det uroplagede land, som i august blev overtaget.

- Partierne bag aftalen har på den baggrund besluttet, at tolkeaftalen forlænges yderligere ét år til udgangen af 2022, hvorefter aftalen lukkes, skriver hun.

Den militante islamistiske bevægelse Taliban satte sig for nylig på magten. I august 2021 blev en omfattende evakuering afsluttet. Henvendelser fra tidligere tolke og andre lokalt ansatte behandles fortsat.

- Det vurderes dog, at langt størstedelen af de tolke og andre lokalt ansatte, der kunne være omfattet af tolkeaftalen, nu er blevet hjulpet ud af Afghanistan, skriver Trine Bramsen i svaret.

Tolkene har eksempelvis gået patruljer i frontlinje med de danske soldater, mens andre har været korttidsansatte håndværkere.

Afghanere, der er i fare i hjemlandet, kan opnå asyl, mens ansatte uden for fare vil blive hjulpet lokalt i Afghanistan.

Aftalen skulle oprindeligt gælde frem til 2015, men er blevet forlænget seks gange siden indgåelsen.

Forsvarsministeriet arbejder i øjeblikket på en status over aftalen.

Flere vestlige lande valgte sidste år at trække sig ud efter to årtier i det uroplagede land.

Islamisterne fra Taliban greb chancen og sidder i øjeblikket på magten i Kabul, som blev overtaget midt i august.

Vurderingen er, at langt størstedelen af tolkene og de lokalt ansatte formentlig er hjulpet ud allerede.

- Der modtages imidlertid fortsat enkelte ansøgninger om støtte efter tolkeaftalen, og det må forventes, at der også efter udgangen af 2021 kan være personer omfattet af tolkeaftalen, der vil ansøge om støtte, skriver Trine Bramsen.

I weekenden i august, hvor Danmark evakuerede de sidste fra landet, søgte omkring 850 afghanske tolke om at få lov til at komme til Danmark.

Kun en enkelt opfyldte dengang kriterierne.

/ritzau/

Forsiden