Alternativet-leder: Jeg har vist at jeg kan samle grønne partier

Franciska Rosenkilde er ikke overrasket over, at det lykkedes for Alternativet at komme over spærregrænsen.

Franciska Rosenkilde ankommer til valgaftenen hos Alternativet i Kødbyen i København. <i>Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix</i>

Franciska Rosenkilde ankommer til valgaftenen hos Alternativet i Kødbyen i København. Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Efter år under spærregrænsen i målinger står Alternativet nu i valgprognoser til at forblive i Folketinget.

Ifølge både TV2 og DR's prognoser får Alternativet over tre procent af stemmerne og seks mandater.

Og det overrasker ikke politisk leder Franciska Rosenkilde.

- Jeg er ikke særlig overrasket, men glad og stolt over, at vi kunne nå det så hurtigt, som vi kunne.

Hun håber, at valgresultatet giver et rødt flertal.

- Vores opgave er hele tiden at presse på for et mere grønt og progressivt samfund. Det får vi nemmere med ved et rødt flertal end en såkaldt regering over midten, siger Rosenkilde.

Noget af succesen ved folketingsvalget tillægger hun Uffe Elbæk og Theresa Scavenius, der begge for nylig er vendt hjem til Alternativet.

Men Franciska Rosenkilde siger "ja, selvfølgelig" til, om hun kunne have løftet Alternativet over spærregrænsen, uden at Uffe Elbæk, der i sin tid stiftede partiet, vendte tilbage som medlem.

- Men det er klart, at hele samlingen af de grønne partier og selvfølgelig også Uffe Elbæk og Theresa Scavenius har stor betydning for, at den her tillid til vælgerne er kommet igen.

- For det er klart, at det viser, jeg er en leder, der kan samle og samarbejde, og hvor andre grønne partier føler, at deres politik hører til. Det betyder selvfølgelig rigtig meget, siger Franciska Rosenkilde.

Theresa Scavenius mener også, at en af årsagerne til det gode resultat skal findes i deres fælles grønne alliance.

- Hvis vi er meget fragmenteret, kan det ikke løse noget. Så det er denne her konsolidering, der har været afgørende for, at borgerne er vendt tilbage til Alternativet. Det kan jeg kun sige tak for.

- Frie Grønne er givetvis ikke gået med af rigtig gode årsager. Jeg er bare rigtig glad for, at dem der er med her, gør det godt, og vi står sammen om at sætte et grønt aftryk i den næste regeringsperiode, siger Therese Scavenius.

Ved valget i 2019 fik Alternativet tre procent af stemmerne og fem mandater. Fire af folketingsmedlemmerne forlod dog kort efter partiet.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.