Ambassadør: Mulige visumrestriktioner truer russeres rettigheder

Skal russeres visummuligheder begrænses, skal det ske i hele EU, siger minister. Russisk ambassadør er imod.

Den russiske ambassadør i Danmark mener, at bevægelsesfriheden mellem landene er en menneskeret - og ikke et privilegium. Det siger han i en skriftlig kommentar til Ritzau som reaktion på, at der i EU-lande - herunder Danmark - er diskussioner om at begrænse udstedelse af visa til russere. (Arkivfoto). <i>Claus Bech/Ritzau Scanpix</i>

Den russiske ambassadør i Danmark mener, at bevægelsesfriheden mellem landene er en menneskeret - og ikke et privilegium. Det siger han i en skriftlig kommentar til Ritzau som reaktion på, at der i EU-lande - herunder Danmark - er diskussioner om at begrænse udstedelse af visa til russere. (Arkivfoto). Claus Bech/Ritzau Scanpix

Den russiske ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin, ser mulige visumrestriktioner mod russiske turister som brud på menneskerettighederne.

Det siger den russiske ambassadør i en skriftlig meddelelse til Ritzau.

- Kort sagt huskes menneskerettighederne i Vesten tilsyneladende kun, når det er gavnligt, og man glemmer dem uden anger, når det handler om russere, siger Vladimir Barbin i meddelelsen.

Udtalelsen fra den russiske ambassadør kommer, efter at Finland og Estland har opfordret resten af EU-landene til at indstille alle udstedelser af turistvisa til russiske statsborgere. Det har sat skub i debatten i Danmark.

Det kritiserer den russiske ambassadør.

- En indførelse af restriktioner baseret på passets farve er lige det samme som forskelsbehandling baseret på race, nationalitet eller køn, siger Vladimir Barbin.

Dem russiske ambassadør henviser til, at bevægelsesfriheden mellem landene er en menneskeret - og ikke et privilegium. I meddelelsen omtaler han den russiske invasion af Ukraine som "en særlig militær operation."

I de første måneder af 2022 har Danmark bevilget næsten tre gange så mange turistvisa til russiske statsborgere som i 2021. Det fremgik i weekenden af en historie hos Politiken baseret på tal fra Udlændingestyrelsen.

Regeringen mener, at der skal findes en fælles europæisk løsning i regi af EU. Det sagde udlændingeminister Kaare Dybvad (S) til Politiken lørdag.

- Det er klart, at hvis der bare er ét land i Europa, hvor russere kan rejse ind, så kan man i princippet rejse ind i hele Schengen-området. Derfor er det EU-rammen, det skal laves i, sagde Dybvad til avisen.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har opfordret lande i Vesten til at lukke deres grænser for alle russere.

Finland, der grænser op til Rusland, vil fra 1. september skrue antallet af visa til russiske statsborgere ned til ti procent af det nuværende antal.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.