Anders Fogh erkender: Vi har været for naive overfor Putin

Tidligere statsminister og Nato-leder kritiserer sin og andre vestlige lederes håndtering af Vladimir Putin.

Anders Fogh Rasmussen kritiserer i et interview med Berlingske, at det har taget så længe for politikerne at indfri målet om et forsvarsbudget, der svarer til to procent af bnp. (Arkivfoto). <i>Bo Amstrup/Ritzau Scanpix</i>

Anders Fogh Rasmussen kritiserer i et interview med Berlingske, at det har taget så længe for politikerne at indfri målet om et forsvarsbudget, der svarer til to procent af bnp. (Arkivfoto). Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Verden har ikke for alvor i tide forstået truslen fra Ruslands præsident, Vladimir Putin, selv om faresignalerne har været der.

Det mener den tidligere Venstre-statsminister og generalsekretær for Nato, Anders Fogh Rasmussen, gør han klart i et interview med Berlingske søndag.

Havde man reageret på faresignalerne, kunne situationen i dag havde set anderledes ud, siger han.

For så havde man forstået, hvad der var under opsejling.

- Den erkendelse, vi alle må drage, er, at vi har været for naive, og at vi har fejlvurderet hans intentioner og brutalitet. Vi har troet alt for meget på, at vores liberale værdier nærmest automatisk ville vinde. Vi burde meget tidligere havde reageret meget kraftigere, siger han til avisen.

Anders Fogh Rasmussen har truffet Putin adskillige gange, hvor han har oplevet en aggressivitet.

Han sammenligner i interviewet den russiske præsident med Adolf Hitler og Josef Stalin og kalder Putin en fjende af "samme kaliber".

Fogh begrunder sin sammenligning med, at Putin styrer et land i tilbagegang.

Med en problematisk demografi, en for stor afhængighed af energi og en mangel på økonomiske reformer er Putin desperat, og derfor også farlig, mener Anders Fogh.

Derudover ligger en vigtig pointe i, at han råder over atomvåben.

I interviewet med Berlingske kritiserer Fogh desuden de danske politikere, som han mener har svigtet med et underprioriteret forsvarsbudget.

At der skal krig til, før man får en ambition om at hæve forsvarsbudgettet til det, der svarer til to procent af bnp - som siden 2014 har været en fælles ambition for Nato - er et svigt.

Og at der skal gå 11 år, før løftet er indfriet, er kritisabelt, gør Fogh det klart.

Han henviser til, at man kunne være i mål om et år, hvis man havde taget ambitionen alvorligt i 2014.

Da Anders Fogh Rasmussen var statsminister selv, fra 2001 til 2009, faldt forsvarsudgifterne som andel af bnp, skriver Berlingske.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.