Antikorruptions-ngo ser interessekonflikt i Hækkerups jobskifte

EU-lovgivning bør indføres i Danmark, så politikere ikke skifter direkte til en lobbyorganisation, mener ngo.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) skifter til en direktørstilling i Bryggeriforeningen. Det kan være med til at skabe en interessekonflikt, mener antikorruptions-ngo. (Arkivfoto) <i>Philip Davali/Ritzau Scanpix</i>

Justitsminister Nick Hækkerup (S) skifter til en direktørstilling i Bryggeriforeningen. Det kan være med til at skabe en interessekonflikt, mener antikorruptions-ngo. (Arkivfoto) Philip Davali/Ritzau Scanpix

Der kan opstå interessekonflikter, når danske politikere skifter ordførerskaber eller en ministerpost ud med en stilling hos en lobbyorganisation.

Det mener Jesper Olsen, der er formand for antikorruptions-ngo'en Transparency International Danmark.

- Når man er jobsøgende og har en dialog med en ny arbejdsplads, så kan den nye arbejdsgivers ønsker potentielt komme til at påvirke eksempelvis politiske beslutninger, mener han.

- Og det er politiske beslutninger, som kan få betydning for fremtidige lovforslag. Det er jo en klar interessekonflikt, lyder det.

Senest har Nick Hækkerup skiftet sin justitsministerpost ud med en direktørstilling i Bryggeriforeningen.

Tidligere har blandt andre den forhenværende gruppeformand for Venstre og skatteminister Karsten Lauritzen gjort det samme, da han skiftede til en direktørstilling hos Dansk Industri.

Ifølge Jesper Olsen bør man i Danmark indføre en såkaldt karensperiode, som også gør sig gældende i EU-regi.

- Fra at man træder af som eksempelvis EU-kommissær, skal der gå et år, inden man kan tiltræde en stilling i eksempelvis en lobbyorganisation, siger han.

- Dette bør også indføres i Danmark, så danske politikere ikke kan gå direkte ud og få en stilling på det private arbejdsmarked.

Jesper Olsen ser særligt et problem i, at det netop er en justitsminister, der har lavet denne form for karriereskifte.

- Det er jo ikke specifikt Hækkerup, det skal handle om, men ansvaret for at ændre gældende lovgivning ligger jo netop hos justitsministeren.

- Jeg tror ikke, at den manglende lovgivning på området skyldes, at Hækkerup ville have en stilling hos Bryggeriforeningen. Det handler mere om, at der er tale om et generelt problem, hvor der kan opstå interessekonflikter.

Formanden understreger, at det kan være svært at bevise, at der opstår en interessekonflikt, og at der derfor er brug for lovgivning på området.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.