Aviser maner til ansvar og advokatundersøgelse efter minkkonklusioner

Hovedbudskabet i dagbladenes avisledere er, at Minkkommissionens konklusion ikke må ende uden konsekvenser.

Torsdag formiddag afleverede formanden for Minkkommissionen dens beretning. Torsdag aften lyder det fra store avisledere, at den fremførte kritik bør få konsekvenser for regeringen. (Arkivfoto). <i>Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

Torsdag formiddag afleverede formanden for Minkkommissionen dens beretning. Torsdag aften lyder det fra store avisledere, at den fremførte kritik bør få konsekvenser for regeringen. (Arkivfoto). Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ikke overraskende fylder torsdagens udmeldinger fra Minkkommissionen i de store avisers lederspalter.

Det brede hovedbudskab er, at kommissionens kritik ikke må gå over i historien uden konsekvenser.

I Berlingske står budskabet helt klart med overskriften: "Mette Frederiksen bør trække sig som statsminister".

- Det er en sønderlemmende og historisk kritik, der i dag har ramt regeringen og en lang række af landets højest placerede embedsmænd, skriver avisen.

Også Weekendavisen lægger ansvaret hos statsministeren. Mette Frederiksen bør gå af, mener avisen.

- Med kommissionens voldsomme kritik af Mette Frederiksens system bør statsministeren ikke kunne fortsætte.

Jyllands-Posten konstaterer, at der er et før og et efter 30. juni 2022, hvor beretningen udkom.

- Selvklart skal advokater vurdere, om der i kommissionens kritik er grundlag for at rejse en rigsretssag, men det ene udelukker ikke det andet. Her og nu er der kun en udvej for Mette Frederiksen, og det er at gå af, skriver avisen.

- Regeringens støttepartier bør hæve sig over taktiske hensyn og erkende, at alle har en interesse i, at både regering og embedsmænd drages til ansvar for de forsømmelser, som er sket, skriver Jyllands-Posten.

I Politikens lederspalter er ansvaret også rettet mod regeringens støttepartier. De bør sikre, at der gennemføres en advokatundersøgelse, lyder det.

- Regeringens støttepartier må hæve sig over partitaktiske hensyn og bakke op om en advokatvurdering. Hvis minkskandalen politisk-juridisk får lov til at stå tilbage som et uafklaret rædselskabinet, så risikerer det at forvolde uoverskuelig skade på tilliden til vores demokratiske institutioner, skriver avisen.

I Information skildres kommissionens konklusioner som et chok for embedstoppen. Kritikken bør gøre ende på statsministerens ledelsesstil, skriver den.

Også i Kristeligt Dagblad går håbet om en advokatundersøgelse igen. Det fortjener demokratiet, skriver avisen.

Avisen mener, at regeringens støttepartier bør sætte demokratiske principper over den politiske vinding, de kan få ved at støtte regeringen.

- Når en politisk beslutning udløser så utvetydig kritik af Statsministeriets departementschef, af den øverste chef for dansk politi og flere andre ledende embedsfolk, fortjener demokratiet, at også politikernes ansvar underkastes en grundig juridisk vurdering, skriver Kristeligt Dagblad.

Ekstra Bladet mener, at Barbara Bertelsen bør gå af som departementschef i Statsministeriet.

- Rapporten fra Minkkommissionen er en anholdelse af Statsministeriet. Og det er dermed en pågribelse af hele Frederiksens væren og gøren som landets leder. Vi taler om en tilfangetagelse af selve Mette Frederiksens styre.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.