Avisledere spår uoverskuelige regeringsforhandlinger

Demokratiet er i uhyre god form, men forhandlinger kan blive uoverskuelige, lyder det efter valg i avisledere.

Som det sidste på valgaftenen 1. november mødtes partiledere traditionen tro til debat på Christiansborg i København. <i>Bo Amstrup/Ritzau Scanpix</i>

Som det sidste på valgaftenen 1. november mødtes partiledere traditionen tro til debat på Christiansborg i København. Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Folketingsvalget er overstået. Nu kommer regeringsdannelsen.

Og læser man flere af lederskribenterne rundt omkring på landets aviser, forventer de, at ny regering får masser at tage fat på.

- Indbakken til det nye danske parlament er stopfyldt med hastesager og kriser, der kræver akut handling og vanskelige valg. Vi lever i krisernes tid, og det hele haster, lyder det fra Politikens lederskribent og kronikredaktør Marcus Rubin.

Han fremhæver, at valget viser, at demokratiet i Danmark er i "uhyre god form".

Jyllands-Posten skriver i avisens leder, at valget var udtryk for "et historisk opbrud i dansk politik". På forhånd ser regeringsdannelsen uoverskuelig ud.

- Partierne har på kryds og tværs bundet sig op på så mange ultimative krav og hårde meldinger om, hvem man under ingen omstændigheder vil samarbejde med, lyder det i lederen.

Hos Berlingske mener lederskribent Thomas Bernt Henriksen, at den største og mest akutte krise for en ny regering bliver den "ureformerede offentlige sektor".

- Vi har i 40 år magtet at reformere alt i vores velfærdssamfund, bortset fra selve maskinen.

- Lars Løkke Rasmussens kommunalreform, herunder reformen af sundhedsvæsenet, har ikke løst problemerne, men måske på sin vis forværret dem, skriver han.

Hos Ekstra Bladet minder lederskribent og chefredaktør Asger Juhl på, at avisen nok skal huske at råbe op, hvis en ny regering ikke holder, hvad den lover.

- Frederiksen lovede at ansætte 1000 sygeplejersker, hvis hun fik magten i 2019. Det løfte blev ikke til noget. Ekstra Bladet skal nok huske. Det er vores valgløfte, skriver Asger Juhl.

Den ansvarshavende chefredaktør på JydskeVestkysten, Peter Orry, skriver i sin leder, at statsminister Mette Frederiksen og Socialdemokratiet fik det røde flertal, "som i virkeligheden var deres mål".

Det vidnede den jubel, der brød ud ved valgresultatets fremkomst, om, mener han.

- Det kan Mette Frederiksen (S) nu formentlig danne regering på, når hun har forhandlet lidt med Moderaterne og de borgerlige partier.

- Det vil være en stor overraskelse, hvis det lykkes, skriver han.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.