Banker vil tilbyde gebyrfri lån til at udskifte olie- og gasfyr

Politikere ønsker hjælp fra banker til finansiering af husstandes energirenovering. Det får de, siger sektor.

De omkring 400.000 danske hjem, der i dag opvarmes med naturgas, skal skifte til en grønnere energikilde. Det vil være "attraktivt" for omkring hver femte af gashusstandene at skifte til varmepumpe inden 2030, vurderer regeringen. Finanssektoren er klar til at tilbyde gebyrfri finansieringslån. (Arkivfoto). <i>Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix</i>

De omkring 400.000 danske hjem, der i dag opvarmes med naturgas, skal skifte til en grønnere energikilde. Det vil være "attraktivt" for omkring hver femte af gashusstandene at skifte til varmepumpe inden 2030, vurderer regeringen. Finanssektoren er klar til at tilbyde gebyrfri finansieringslån. (Arkivfoto). Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Når mange husstande skal skifte til fjernvarme eller varmepumpe, håber regeringen, at realkreditinstitutter og pengeinstitutter vil hjælpe med gebyrfri lån til familier, der har brug for det.

Og det ser bankernes interesseorganisation Finans Danmark positivt på, siger formand Carsten Egeriis til TV 2.

- Vi er parate til at hjælpe vores kunder med det kæmpe behov, der er her. Det vil vi gøre ved at tilbyde billige finansieringslån uden gebyrer.

- De (almindelige husejere, red.) får også en billigere energikilde, som hjælper på de månedlige omkostninger, og som forhåbentligt også øger værdien af deres egen bolig, siger han.

Regeringen selv står klar med økonomisk støtte. Der skal blandt andet være tilskudspakker målrettet lave indkomster.

Den vil også fritage lån til udskiftning for tinglysningsafgift i årene 2023-2028. Det er kort sagt en afgift, man betaler til staten, når man køber fast ejendom eller optager lån i fast ejendom.

Men der er ikke sat kroner og øre på, hvor meget regeringen vil hjælpe. Sikkert er det dog, at det ikke bliver alle, understregede Mette Frederiksen på et pressemøde tirsdag.

- Der er ganske mange husholdninger, der godt kan klare det selv. Vi skal ikke ind i, at alle skal have hjælp eller støtte.

- Det, vi er optaget af, er der, hvor der ikke er det albuerum i økonomien, lød det.

Carsten Egeriis siger til TV 2, at i Danske Bank, hvor han selv er administrerende direktør, lancerede man i marts et "energirenoveringslån" på op til en halv million kroner.

Bortset fra tinglysningsafgiften er der ingen gebyrer. Den årlige rente ligger på 0,99 procent.

Carsten Egeriis kommentere dog ikke nærmere, hvordan andre banker indretter deres lån.

- Men jeg kan sige, at der i dag er andre produkter derude på lige fod med det, vi har i Danske Bank, siger han til TV 2.

Han understreger, at pengeinstitutterne fortsat holder fast i, at man som kunde har råd til at sidde i lånet.

I en pressemeddelelse fra Finans Danmark siger Carsten Tirsbæk Madsen, der er administrerende direktør i Jyske Realkredit, at finanssektoren længe har haft fokus på den grønne omstilling.

Han er desuden formand for Realkreditrådet, der er en del af Finans Danmark.

- Vi ser frem til en yderligere drøftelse med regeringen om, hvordan vores erfaring og rådgivning kan spille en endnu større rolle i den nuværende situation, lyder det.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.