Bekendtgørelse skal sikre lægehjælp til ukrainske flygtninge

Sundhedsministeriet vil med bekendtgørelse give ukrainere tilbud om gratis lægehjælp, mens de søger om ophold.

Sundhedsministeriet er på vej med en bekendtgørelse, som skal sikre alle ukrainere, der er i gang med at søge om ophold, bedre adgang til gratis lægehjælp.

Det skriver Jyllands-Posten.

Baggrunden for bekendtgørelsen er, at der i den særlige ukrainerlov ikke er taget højde for lægehjælp. Det hul skal bekendtgørelsen nu dække.

Bekendtgørelsen giver med Sundhedsministeriets egne ord "ukrainere, som har ansøgt om midlertidig opholdstilladelse i Danmark, ret til nødvendige sundhedsmæssige ydelser, mens deres ansøgning er i proces".

Jyllands-Posten skriver, at der dog ikke bliver tale om lægehjælp på niveau med det tilbud, som almindelige danskere får.

Den fulde sygesikringspakke bliver først tilgængelig, når en ukrainer har fået opholdstilladelse efter særloven, er blevet udstyret med eget cpr-nummer og et gult sygesikringskort. På det tidspunkt vil ukraineren være helt ligestillet med danskere.

Ukrainere, som er undervejs til en opholdstilladelse, tilbydes det, som Sundhedsministeriet kalder "nødvendige sundhedsydelser". Det defineres som en behandling, der er "smertelindrende eller uopsættelig".

Uopsættelig betyder, at den pågældende ukrainer er så syg og dårlig, at behandling ikke kan vente, til vedkommende har fået opholdstilladelse eller er rejst hjem.

Også ukrainere, som ikke er i gang med at søge om opholdstilladelse, og som er i Danmark på turistvisum, ser ud til at ville få gratis lægehjælp.

SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, siger til Jyllands-Posten, at hun er glad for den udvidede hjælp til ukrainske flygtninge.

Hun mener, det er nødvendigt, at ukrainerne har adgang til hurtig lægebehandling, når de bliver syge. Også uanset hvor de befinder sig i ansøgningssystemet.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har til Jyllands-Posten ikke ønsket at kommentere det nye tiltag.

Det er endnu uvist, hvornår de udvidede muligheder for ukrainske flygtninge træder i kraft.

Myndighederne skønner, at cirka 30.000 ukrainere er flygtet til Danmark fra krigen i Ukraine.

Frem til 7. april har 3004 ukrainere fået opholdstilladelse efter særloven. I alt er der indtil nu registreret 19.521 ansøgninger efter særloven.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.