Blå blok er ærgerlig: Nordatlantiske mandater sikrer rød blok

Partiformænd i blå blok ærgrer sig over, at nordatlantiske mandater sikrer rød blok et knebent flertal.

Partilederne mødes altid til debat dagen efter et folketingsvalg i Publicistklubben hos DI i København. <i>Philip Davali/Ritzau Scanpix</i>

Partilederne mødes altid til debat dagen efter et folketingsvalg i Publicistklubben hos DI i København. Philip Davali/Ritzau Scanpix

Flere partiformænd i blå blok hæfter sig ved, at det er de nordatlantiske mandater, der sikrer rød blok et knebent flertal efter folketingsvalget tirsdag.

Rød blok fik et flertal med 87 mandater samt tre nordatlantiske, efter en uhyre spændende valgnat hvor der til det absolut sidste var tvivl om fordelingen af stemmerne.

Formand Søren Pape Poulsen (K) kalder det "tankevækkende".

- Det er da tankevækkende, at danskerne har sagt, at de vil have mulighed for at få en anden statsminister. Det må Nordatlanten gøre op med sig selv, om de vil afgøre, hvem der skal være statsminister i Danmark.

- Det er sådan, vores demokrati er skruet sammen, det er sådan, det er. Det skal man kunne tåle, og det kan jeg også tåle, siger formand Søren Pape Poulsen (K) før en debat i Publicistklubben onsdag.

Socialdemokratiet behøver i princippet ikke at danne en bred regering hen over midten. Dermed er partiet ikke længere afhængig af Lars Løkke Rasmussen og hans parti Moderaterne.

Det påpegede Løkke under en debat på valgnatten, hvor utilfredsheden var til at spore. Han ser ikke længere ud til at blive kongemager.

- Hvis du ser på Danmark – ikke riget Danmark, men Danmark – så er der ikke et rødt flertal.

- På grund af stemmeafgivningen i Grønland er der et rødt flertal i Danmark. Ellers var der ikke et rødt flertal i Danmark, sagde han.

Moderaterne fik et flot valg og brager ind i Folketinget med 16 mandater, men Løkke bliver ikke kongemager, selv om det på valgnatten længe så sådan ud i prognoserne.

Stemmeoptællingerne viser, at blå blok sammen med Moderaterne modtog omkring 60.000 flere stemmer end rød blok.

- Der er, når man tæller de nordatlantiske mandater med, et rødt flertal. Når man ser på danskernes stemmetal alene, så er der et flertal imod Mette Frederiksen. Men nu er vores demokrati, som det nu engang er, sagde Løkke.

Også Liberal Alliance har hæftet sig ved det.

- Det er, som det er, men det gør det da ekstra ærgerligt. Det gør det da, siger partileder Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance.

Statsminister Mette Frederiksen (S) var onsdag ved dronningen for at træde tilbage, så hun kan forsøge at danne en bred regering over midten.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.