Blå blok vil have genindført frit sygehusvalg med det samme

Suspenderingen af behandlingsgarantien udløber 30. januar, men blå blok vil have løfte den tidligere.

Sundhedsordførerne til orienteringsmøde om corona situationen, <i>Nils Meilvang/Ritzau Scanpix</i>

Sundhedsordførerne til orienteringsmøde om corona situationen, Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

En samlet blå blok i Folketinget forsøger at presse sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til straks af genindføre patienters ret til at vælge et privathospital, hvis de ikke kan blive undersøgt eller behandlet på et offentligt sygehus inden for 30 dage.

Udrednings- og behandlingsgarantien blev kort før jul sat på pause i fire uger. Det skete for at undgå, at sygehusvæsnet bliver overbelastet på grund af coronapatienter.

Nu mener blå blok, at den risiko er "stærkt reduceret". Der er derfor ikke andet for, end at ministeren må sløjfe suspenderingen.

- Jeg går derfor stærkt ud fra, at ministeren tager sagen op som det første mandag, så patienterne kan få deres rettigheder igen. Danskerne har krav på god og hurtig udredning og behandling, siger Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen.

Garantien betyder, at patienter, der bliver henvist fra deres praktiserende læge, inden for 30 dage enten skal have stillet en diagnose eller have en plan for det videre udredningsforløb.

Fra man er blevet udredt, har man krav på behandling inden for 30 dage.

Hvis det offentlige ikke kan klare det inden for tidsfristen, har man ret til at få behandling på et privathospital.

Venstre og resten af blå blok har hele tiden været imod suspenderingen.

Men efter en indstilling fra Epidemikommissionen vedtog regeringen og dens støttepartier at suspendere patienternes ret til at vælge privathospital, når det offentlige ikke kan levere, i foreløbig fire uger frem til 30. januar.

- Vi anerkender selvfølgelig, at der er travlt på de offentlige hospitaler. Men det er jo lige præcis derfor, at man skal bringe privathospitaler i spil, så vi kan udnytte alt kapacitet og sørge for, at patienterne kommer til, siger Martin Geertsen.

Sundhedsministeren påpeger i et skriftligt svar dog, at man allerede har inddraget private hospitaler:

- Alle fem regioner udsætter i øjeblikket en lang række planlagte operationer, der ud fra en sundhedsfaglig vurdering kan udsættes.

- Vi bruger både den private og den offentlige kapacitet, og alle regioner har lavet aftaler med private aktører på i alt 109 lokationer om at bruge kapacitet, så vi sikrer en optimal udnyttelse af netop kapaciteten, siger Heunicke.

Ifølge Radikales sundhedsordfører, Christina Thorholm, er man sammen med S, SF og Enhedslisten enig om at bede sundhedsfaglige eksperter foretage en ny vurdering af nødvendigheden af at opretholde suspenderingen af behandlingsgarantien.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.