Borgmester vil give vagtværn flere værktøjer i kamp mod indbrud

Et lovforslag om kommunale vagter er sendt i høring, efter at folketingsflertal ikke har kunnet blive enige.

Borgmester i Hørsholm Kommune Morten Slotved (K) savner mere fokus på at bekæmpe indbrud i ordning om kommunale vagtværn, som regeringen mandag har sendt i høring. (Arkivfoto). <i>Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix</i>

Borgmester i Hørsholm Kommune Morten Slotved (K) savner mere fokus på at bekæmpe indbrud i ordning om kommunale vagtværn, som regeringen mandag har sendt i høring. (Arkivfoto). Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Skal en ordning med kommunale vagter - også kaldet tryghedsvagter - reelt gøre en forskel, skal den sikre konkrete tiltag til at bekæmpe indbrud.

Det siger borgmesteren i Hørsholm Kommune, Morten Slotved (K), efter at regeringen mandag har sendt et lovforslag om ordningen i høring.

- Jeg er noget skuffet. Det er mere et kommunalt betalt natteravneprojekt, hvor man skal gå i nattelivet og holde styr på unge mennesker, der måske larmer for meget, siger den nordsjællandske borgmester.

I lovforslaget fremgår det, at de kommunale vagter skal kunne indsættes i offentlige områder med udendørs fester eller med særlig risiko for indbrud, hvilket flere kommuner oplever problemer med.

Vagterne skal være "politiets øjne og ører" - men ikke være politiuddannede.

De uniformerede vagter får ikke mulighed for at tilbageholde personer, der for eksempel forstyrrer den offentlige orden. De kan i stedet henstille til, at man stopper adfærden - eller tilkalde politiet.

Til gengæld må vagterne lave video- og fotooptagelser af personer og efterfølgende overdrage dem til politiet. Vagterne må også medbringe hunde, hvis de har fået en tilladelse fra politiet til dette.

Men ifølge Morten Slotved løser lovforslaget ikke problemerne.

- Jeg kan ikke rigtig se, hvad det er, regeringen vil opnå med det her udspil. Jeg er meget presset over indbrud. Det er der, vi skal have nogle remedier, og det er der ikke kommet, siger Morten Slotved.

Jacob Bundsgaard (S), der er borgmester i Aarhus Kommune, ser mere positivt på forslaget. Han fortæller, at Aarhus Kommune vil bruge vagterne til at sikre, at de unge mennesker ved, der også er voksne til stede.

- Det er nogle af de steder, hvor der er uro, meget høj musik i parkerne eller lidt for meget fart på i weekenden, siger han.

I 2021 havde Aarhus Kommune behov for at indsætte private vagter til at hjælpe med at holde snor i utryghedsskabende adfærd.

Derfor mener han, at det ser fornuftigt ud. Aarhus Kommune står dog over for en sparerunde, så det bliver kun aktuelt, hvis vagterne kan finansieres.

- Hvis der er fare på færde, vil de her tryghedsvagter kunne være et supplement til politiindsatsen, siger Jacob Bundsgaard.

Ifølge regeringen skal der etableres en forsøgsordning med vagterne, der skal løbe over tre år fra 1. juni næste år.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.