Danmark åbner ambassade i Kyiv få dage efter missilangreb

Timer efter at Danmarks ambassade slog dørene op, holdt ambassadøren og Jeppe Kofod møde med Zelenskyj.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er her på vej med tog til Kyiv, hvor han mandag skal genåbne den danske ambassade i Ukraines hovedstad. <i>Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix</i>

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er her på vej med tog til Kyiv, hvor han mandag skal genåbne den danske ambassade i Ukraines hovedstad. Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er mandag i den ukrainske hovedstad, Kyiv, for at genåbne den danske ambassade i det krigshærgede land. Det sker blot få dage efter et russisk missilangreb mod byen.

Ambassaden genåbnes ifølge udenrigsministeren for at vise støtte – symbolsk og politisk – og for at kunne bistå bedst muligt i forhold til en kommende genopbygning af landet.

- Kyiv er et helt andet sted nu end i begyndelsen af krigen. Det betyder også, at vi kan være en direkte støtte og have et direkte samarbejde ved at have vores ambassade og ambassadør i hjertet af den ukrainske hovedstad, Kyiv, siger Kofod i Ukraine.

Russerne opgav et tidligt forsøg på at indtage hovedstaden efter invasionen i slutningen af februar, og siden de russiske soldater rykkede tilbage, synes truslen mod hovedstaden væk.

Beboere, der flygtede, er så småt vendt tilbage. Butikker er åbnet igen, folk sidder på fortovscaféer og restauranter.

Så sent som torsdag i sidste uge slog russiske missiler dog ned midt i Kyiv, mens FN’s generalsekretær, António Guterres, holdt pressemøde få kilometer derfra.

- Det er ikke nogen normal situation. Vi fraråder alle rejser til landet, og der er stadigvæk en voldsom krig, siger Jeppe Kofod.

Danmark er det første nordiske land, som genåbner sin ambassade med en ambassadør i Kyiv.

Mandag har Sverige dog også meddelt, at landet vil genåbne sin ambassade. Det sker onsdag, skriver udenrigsminister Ann Linde på Twitter.

Flere andre europæiske lande - primært østeuropæiske - har også genåbnet deres ambassader. USA's udenrigsminister, Antony Blinken, meddelte en genåbning af USA's ambassade i sidste uge.

Reelt har amerikanerne dog endnu hverken ambassadør eller fast repræsentation af diplomater i Kyiv. De foretager dagsrejser til Lviv i vest.

Jeppe Kofod siger, at Udenrigsministeriet vil følge situationen i Ukraine nøje og justere tilstedeværelsen på ambassaden efter behov og forhold.

SPØRGSMÅL:Er det sikkert at genåbne ambassaden?

- Det er klart, at vi lukkede midlertidigt ambassaden af sikkerhedsgrunde, og vi vurderer løbende sikkerheden. Det vil vi også gøre i forhold til vores udsendte.

- Men vi mener, at vi godt kan genåbne også med vores ambassadør som støtte til Ukraine, og selvfølgelig vi vil tage de sikkerhedsmæssige forholdsregler, som man skal tage i sådan en situation, siger Kofod.

Danmarks ambassadør i Ukraine, Ole Egberg Mikkelsen, er igen i Kyiv, efter at ambassadens ansatte i slutningen af februar blev evakueret.

Han ser frem til at arbejde i byen igen, og på første arbejdsdag tilbage i Kyiv holdt han møde med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, og Kofod.

- Jeg er super glad for at være tilbage.

- Der er styr på tingene. Der er styr på sikkerheden. Det føles på alle måder trygt at være her, siger han.

I første omgang vil ambassaden have et begrænset mandskab. Målet er så snart som muligt at vende tilbage til fuld bemanding.

Ifølge Udenrigsministeriet er det yderst risikabelt at rejse til og opholde sig i Ukraine på grund af kamphandlinger.

Ambassaden i Kyiv vil være åben for personlig henvendelse efter aftale. I begrænset omfang kan man få konsulær bistand.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.