Danmark giver millioner til Moldova efter russisk invasion

Efter Ruslands invasion i Ukraine skal danske midler hjælpe med at afhjælpe misinformation i Moldova.

Udenrigsminister Jeppe Kofod vil i Prag præsentere en dansk støtte på ti millioner kroner til Moldovas udenrigsminister, Nicu Popescu. (Arkivfoto) <i>Emil Helms/Ritzau Scanpix</i>

Udenrigsminister Jeppe Kofod vil i Prag præsentere en dansk støtte på ti millioner kroner til Moldovas udenrigsminister, Nicu Popescu. (Arkivfoto) Emil Helms/Ritzau Scanpix

Regeringen har besluttet at afsætte cirka ti millioner kroner til Moldova over det næste år.

Pengene skal gå til at støtte modstandskraften i Moldova, efter at Rusland i februar invaderede Ukraine, der er Moldovas naboland.

Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Han mødes tirsdag og onsdag med sine ministerkolleger fra EU i Prag.

- Helt grundlæggende skal det styrke sammenhængs- og modstandskraften i Moldova, som risikerer at blive den næste på Vladimir Putins (Ruslands præsident, red.) liste over ulovlige angrebskrige.

- Allerede nu er der faktisk russiske soldater i Moldova. Det har der været i mange år.

- Dér støtter vi frie medier og kampen mod desinformation. Vi støtter unge, arbejdsmarkedet og kultur, siger Jeppe Kofod.

De ti millioner kroner vil blive tildelt gennem Den Ny Demokratifond, som hører under Udenrigsministeriet.

Fonden gav i december sidste år 1,5 millioner kroner til at støtte mediefriheden i Moldova og fremme kampen mod misinformation.

Den nye støtte skal blandt andet gå til uafhængig nyhedsdækning og til at bekæmpe misinformation, hvilket skal ske ved at faktatjekke medier.

Herudover skal der blandt andet ske en større organisering og mobilisering af unge, sådan at de kan blive bedre inddraget i samfundet.

Med på mødet i Prag er også udenrigsministrene fra Moldova, Ukraine og Georgien, hvor sikkerhedskrisen i Europa set i lyset af Ruslands invasion skal debatteres.

I juni blev Moldova og Ukraine godkendt som EU-kandidatlande.

- Der er lang vej igen (til optagelse i EU, red.), men støtten til, at de lande kan lave reformer og øge modstandskraften og samlingskraften i landet, er vigtig, siger Jeppe Kofod.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.