Danmark og Tyskland vil styrke klimasamarbejde

Danmark og Tyskland skal intensivere samarbejdet om havvind, siger Scholz efter møde med dansk statsminister.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Danmark er blandt de lande i verden, der har de højeste ambitioner, når det gælder havvind. Det kan måske bane vejen for et styrket samarbejde med Tyskland på klimaområdet.

Efter en arbejdsfrokost onsdag i Berlin siger den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, og den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), at man har et fælles ønske om at styrke klimasamarbejdet.

- Vi har talt offshore-vindenergi, hvor vi ønsker at intensivere samarbejdet. Vi har fælles ambitioner på klimaområdet, og som naboer har vi de samme teknologiske forestillinger om fremtiden, siger Olaf Scholz.

Han går dog ikke yderligere i detaljer med indholdet i samarbejdet, men set fra dansk industris side er udtalelserne muligvis en åbning for yderligere eksport af danske havvindmøller.

Tyskland står med et enormt energibehov, efter at tidligere forbundskansler Angela Merkel besluttede at afvikle Tysklands atomkraft.

Siden har krisen i Ukraine demonstreret, at Tysklands stigende afhængighed af russisk gas er fyldt med dilemmaer.

Også Mette Frederiksen ser mulighed for et tættere klimasamarbejde mellem Danmark og Tyskland. På pressemødet i Berlin siger hun:

- Jeg er glad for, at vi har fået en ny tysk regering, der har sat meget høje mål på klimaområdet. Det er vigtigt for Europa, at et af de store lande for alvor kaster sig ind i kampen på klimaområdet, siger Mette Frederiksen.

Hun fremhæver også vedvarende energi som oplagt at samarbejde om.

- Jeg synes også, at det er meget spændende tanker om at lave en klimaklub for de mest ambitiøse lande i verden. Det er klart, at set med danske briller med vores meget høje mål om 70 procents reduktion i CO2-udledninger allerede i 2030, så tager vi gerne del i det arbejde, siger Mette Frederiksen.

Hos DI håber man, at de politiske udmeldinger vil blive fulgt op af eksportmuligheder. Under coronakrisen faldt den grønne eksport til Tyskland, og derfor kan udtalelserne fra Scholz være et afgørende signal, mener Thomas Bustrup, international direktør i Dansk Industri.

- Når begge landes statsledere skaber en stærk alliance i kampen mod klimaforandringer, så lyder samtidig startskuddet til nye eksporteventyr for en række danske virksomheder, der er førende inden for udvikling af vedvarende energi, energieffektivisering, vandteknologi og meget mere, siger Thomas Bustrup.

Den nye tyske forbundskansler står i spidsen for en koalition, der ud over SPD og det liberale FDP også rummer partiet De Grønne. Det har været med til at gøre den nye tyske regerings politik mere grøn.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.