Danmark sender to helikopterlæger til første militære EU-operation

Danmark har nu en historisk mulighed for at bidrage til en EU-operation, siger forsvarsministeren.

Danmarks første EU-mission efter afskaffelsen af forsvarsforbeholdet går til Bosnien. (Arkivfoto). <i>Martin Sylvest/Ritzau Scanpix</i>

Danmarks første EU-mission efter afskaffelsen af forsvarsforbeholdet går til Bosnien. (Arkivfoto). Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

To helikopterlæger, der skal sendes til Bosnien, bliver Danmarks første bidrag til en militær EU-operation, efter at det danske EU-forsvarsforbehold er blevet afskaffet.

Det oplyser Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Beslutningen er ifølge ministeriet truffet på baggrund af en hasteforespørgsel fra det operative hovedkvarter for EU's "Operation Althea".

Der er efterspurgt helikopterlæger til operationen i resten af 2022, og det har de næsten fået. Udsendelsen af de to helikopterlæger ventes at gælde fra midten af oktober og frem til midten af december.

- De interne spændinger i Bosnien-Hercegovina er kun blevet forværret som følge af krigen i Ukraine. Derfor er det vigtigt, at vi står sammen med vores europæiske partnere om at forhindre spændingerne i at eskalere yderligere, siger forsvarsminister Morten Bødskov (S) i pressemeddelelsen.

Både forsvarsministeren og udenrigsministeren har tirsdag orienteret Folketingets Udenrigspolitiske Nævn om missionen.

Efter mødet siger Morten Bødskov over for pressen, at Forsvaret har vurderet, hvor meget det kunne undvære til Bosnien. Og det var altså de to læger.

- Det er sådan med de operationer, at allierede og deltagende lande bidrager med, hvad de kan. Og det er det her, vi kan prioritere, uden at det går ud over vores eget beredskab, siger forsvarsministeren.

Og det bliver formentlig ikke det eneste bidrag i fremtiden.

Af pressemeddelelsen fremgår det, at Forsvaret fortsat vil afsøge yderligere muligheder for danske bidrag til EU's militære missioner og operationer.

Ifølge Morten Bødskov er det dog indtil videre den eneste forespørgsel, som Danmark har modtaget i EU-regi.

- Men der vil sikkert komme løbende forespørgsler, siger han.

Det var 1. juni i år, at et flertal af vælgere i Danmark stemte for at afskaffe det danske forsvarsforbehold over for EU. Afskaffelsen trådte formelt i kraft 1. juli i år.

Med afskaffelsen har Danmark blandt andet mulighed for at deltage i militære missioner, som er arrangeret af EU-samarbejdet.

Det har ikke været muligt med forbeholdet. Men Danmark har i flere tilfælde kunnet bidrage i missioner via for eksempel FN.

Danmark har indtil afskaffelsen haft fire forbehold over for EU-samarbejdet. Tre er stadig tilbage.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.